Instroom

Vacaturetekst opstellen

Zodra je het wervingsplan hebt opgesteld, het functieprofiel erbij hebt gepakt en je doelgroep helder hebt, kun je aan de slag met het schrijven van een wervende vacaturetekst. Zodra je het wervingsplan hebt opgesteld, het functieprofiel erbij hebt gepakt en je doelgroep helder hebt, kun je aan de slag met het schrijven van een wervende vacaturetekst. 

Waarom is een goede vacaturetekst belangrijk? Een vacaturetekst is een visitekaartje van jouw bedrijf. Mensen kunnen hier lezen wie je bent en wat je zoekt. Door de vacaturetekst wervend te schrijven, inspireer je kandidaten om voor jou te willen werken en kun je goede sollicitanten aantrekken. 

Download het stappenplan

Let op: de wet gelijke behandeling
In de vacaturetekst mag je alleen eisen stellen die relevant zijn voor de functie. Per ongeluk of bewust groepen buitensluiten of discrimineren is verboden. Je moet hierbij rekening houden met de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Omschrijf daarom altijd vaardigheden en competenties en laat karakteristieken van mensen achterwege, zoals leeftijd, afkomst of geslacht. Die zijn tenslotte ook niet belangrijk! Bijvoorbeeld: een fysiek zware baan kan ook gedaan worden door een sterke vrouw (zowel jong als oud). Belangrijker is dat je vertelt waaróm je sterk moet zijn: Moet iemand de hele dag kratten sjouwen van 20 kilo? Of constant in eenzelfde houding staan? Door het concreet te maken, geef je iedereen die zich aangesproken voelt de mogelijkheid om te reageren. 

Het stappenplan

Je wilt natuurlijk dat de beste kandidaten op jouw vacature reageren. Maar die moeten de vacature wel kunnen vinden. De meeste sollicitanten komen online voor het eerst in aanraking met jouw bedrijf of vacature. Hierover gaat dan ook onderstaand stappenplan. Maar vergeet niet dat veel vacatures ook mond-op-mond en via het eigen netwerk worden ingevuld. Denk er dus aan om je medewerkers te informeren en te vragen om mee te denken en zoeken naar een leuke nieuwe collega. Schakel je netwerk in om mee te zoeken naar de beste kandidaat. 

Ook deze mensen zullen online (extra) informatie zoeken over jouw bedrijf en vacature. Volg onderstaande stappen om een vacaturetekst te schrijven die online goed wordt gevonden. 

1: Titel en zoekwoorden

Heb je een idee welke woorden kandidaten in de zoekbalk typen als ze online naar vacatures zoeken? Waar zou jouw ideale kandidaat op zoeken, denk je? Misschien een functienaam, soort dienstverband, een bepaalde locatie …? Dit zijn vanaf nu de belangrijkste woorden in jouw vacature en worden ook wel zoekwoorden genoemd. 

Door de juiste zoekwoorden te combineren in de titel, geef je het onderwerp van jouw vacature door aan de zoekmachines zoals Google. Kies dus bijvoorbeeld voor: Allround Monteur Technische Dienst of Fulltime Teeltspecialist Rozen Westland. 

2: Het intro

De eerste paar regels van je tekst zijn belangrijk: dit lezen kandidaten als eerste. Je wilt hierin de aandacht trekken en inspireren om verder te lezen. Dit kun je doen door te benoemen wat jouw bedrijf of wat deze functie écht uniek maakt ten opzichte van anderen. Vertel kernachtig wat er zo mooi is aan deze functie en/of jouw bedrijf. 

3: De inhoud

Aan de hand van het functieprofiel kun je meer vertellen over de functie. Wees vooral eerlijk en duidelijk over de functie-inhoud. Je wilt iemand overhalen en motiveren om te solliciteren, maar een onrealistisch beeld kan alsnog leiden tot een mismatch. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn in het aanbod van taken, werkomgeving, verwachtingen en voorwaarden. Zorg in ieder geval dat “de vijf w's” terugkomen in de kern van de vacaturetekst: 

  • Wat: Wat gaat iemand precies doen (werkzaamheden)? Wat houdt de functie precies in? 
  • Waar: Bij wat voor bedrijf komt iemand te werken? Hoe is de sfeer? Hoe ziet het team eruit, hoeveel mensen werken er? 
  • Wie: Wat voor een persoon zoekt je? Wat moet iemand kunnen? 
  • Waarom: Wat krijgt iemand ervoor terug (arbeidsvoorwaarden, leuke collega's, extra's)? Wat zorgt ervoor dat dit een interessante functie (of een leuk bedrijf) is? Is er bijv. ruimte om door te groeien?  
  • Wanneer: Per wanneer kan iemand starten? Wat zijn de werktijden? 

Tips

  • Functie-eisen: pas op met het noemen van te veel eisen: het zou zonde zijn als een gemotiveerde kandidaat wordt ontmoedigd omdat diegene denkt niet binnen het strikte kader te passen. 
  • Salaris noemen? Hierover verschillen de meningen. Uit onderzoek is gebleken dat sollicitanten een salaris(range) in de tekst waarderen en sneller geneigd zijn om te solliciteren. Ook is het een soort ‘natuurlijk selectiemiddel’. 

De adviseurs van Kasgroeit helpen je graag verder!