stageopdrachten

Stageopdrachten

Stage: Tomaten in je kast!

Vacaturenummer
6169
Plaatsnaam
Zoetermeer
Functie
Stage
Functienaam
Stage: Tomaten in je kast!
Functie inhoud
Stichting Innovatie Glastuinbouw heeft verschillende projecten uitgevoerd om reststromen uit de tuinbouw als grondstof voor meubels in te zetten. Per hectare tomaat komt er aan het einde van de teelt ca. 60 ton vochtige biomassa vrij. Eén van de problemen met natte biomassa is dat deze snel gaat fermenteren: onder zuurstofrijke omstandigheden is dat een composteringsproces, bij zuurstofarme omstandigheden kan het gaan stinken en komen er broeikasgassen als methaan vrij. De biomassa in de glasgroente komt in één keer in een grote hoeveelheid vrij en is lastiger te verwerken dan een continue (en navenant kleinere) stroom. In dit project gaat het om het stabiliseren van de biomassa door deze in te kuilen of te hydrolyseren (door toevoeging van een zuur). Doordat de pH dan zo laag is, dat er geen microbiële activiteit meer plaatsvindt, blijft de biomassa stabiel.

De biomassa is vervolgens te benutten als grondstof voor mycelium voor twee toepassingen: het kweken van eetbare paddenstoelen of het kweken van meubels. In dit project gaat het uitsluitend om de myceliumtoepassing voor meubels met Ganoderma lucidum.

Activiteiten

A - Ontwikkel een proces om biomassa te stabiliseren zodat het later in te zetten is als grondstof voor myceliumtoepassingen (Ganoderma) of substraat voor eetbare paddenstoelen.
  • Start met literatuuronderzoek naar inkuilen en hydrolyse
  • Stel een experimentenschema op: welke behandelingen wil je gaan testen en hoe meet je het resultaat (bijv: bereikte pH na tijdsduur x, persrendement indien het materiaal geperst wordt)
  • Maak keuzes t.a.v. opslag en transport van de biomassa (vaten, IBC’s)
  • Voer de experimenten uit; evalueer en pas experimentenschema aan

B - Kweek interieurobjecten zoals belmeubels met de behandelde reststroom
  • Stel experimentenschema op met onderzoeksdoelstellingen zoals welk percentage biomassa t.a.v. bijgemengd substraat, welke middelen voor pH verhoging benutten
  • Verhoog de pH van de gestabiliseerde biomassa en meng deze met voorgekweekt Ganoderma mycelium

Maak een mal en laat daarin het materiaal groeien, droog het vervolgens in de oven.
Functie eisen
Eisen
Stage voor biologie studenten Universiteit Utrecht: Minor / Major Research project: Environmental Biology, Bio Inspired Innovations, Science & business management.

  • Je bent in staat zelfstandig problemen op te lossen, experimentele opstellingen te bedenken en schriftelijk goed te rapporteren.
  • Je beschikt over rijbewijs B en relatief eenvoudig een auto kunnen huren om materialen te kunnen halen c.q. bij één van beide bedrijfslocaties locaties op bezoek te gaan (slecht bereikbaar met openbaar vervoer).
Functie aanbod
Locatie werkzaamheden
Het grootste deel van het onderzoek kan op de universiteit plaatsvinden. Kantoorwerkzaamheden bij SIGN in het RVO gebouw Croeselaan 15 (Jaarbeursplein). Grootschaligere praktische werkzaamheden t.a.v. biomassa voorbewerking kunnen plaatsvinden bij Dijkshoorn, in Bleiswijk. Het grootschaliger mengen van de voorbewerkte biomassa met het mycelium en het vullen van mallen gebeurt in samenwerking met Krown Designin Hedel (nabij Zaltbommel)

Vergoeding
Ca. € 500,- per maand.

Geïnteresseerd? Mail je CV naar p.t.oei@minlnv.nl
Gewenste ervaring
Niet van toepassing
Aantal uren per week
fulltime
Opleidingsniveau
WO / Master
Rijbewijs
Geen rijbewijs / B
Plaatsingsdatum
16-01-2020