Onderzoek draaibewegingen klimplanten

Stage - Onderzoek draaibewegingen klimplanten (hbo)

Vacaturenummer
6096
Plaatsnaam
Luttelgeest
Functie
Stage
Functienaam
Stage - Onderzoek draaibewegingen klimplanten (hbo)
Functie inhoud
Voor een kwekerij die bloeiende kamer/- en terrasplanten teelt in Luttelgeest zoeken wij een stagiair die onderzoek gaat doen naar het draaien van planten onder verschillende omstandigheden.

Bedrijfsprofiel
De kwekerij heeft zich gespecialiseerd in het kweken van bloeiende kamerplanten. Hier heeft men bewust voor gekozen. Het zijn niet de gemakkelijkste producten om te kweken, maar wel de meest bijzondere exemplaren. Men vindt het hier pas leuk als het niet ‘standaard’ is. Door het teeltoppervlak van 19 ha komt de droom uit om producten beschikbaar te maken voor iedereen. Hierdoor biedt deze kwekerij de klant een écht onderscheidend assortiment van bloeiende kamer-en buitenplanten en de consument verrassend veel plezier.

Achtergrond
Op de locatie in Luttelgeest kweekt men een aantal klimplanten waaronder de Dipladenia Mandevilla. De markt vraagt om een visueel aantrekkelijk product. De planten worden gekweekt tot volgroeid formaat in pot. De plant wordt geleid aan het steunmateriaal wat veel arbeid kost.
De arbeidskosten worden steeds hoger en daardoor staan producten met een hoge arbeidskostprijs onder druk. Drie jaar geleden is het idee gerezen om meer gebruik te gaan maken met de natuurlijke eigenschappen van de plant. Dat doet men door de plant aan een touw te binden (zoals tomaat) en dan zelfstandig omhoog laten klimmen. Het resultaat is een streng plant van 3,5 meter die wordt verwerkt in de uiteindelijke plantvorm. Op het moment liggen de arbeidskosten van de nieuwe manier van kweken op hetzelfde niveau als de oude. Het klimmen gaat nog niet zelfstandig genoeg. De plant moet nog vaak gecorrigeerd worden.

De opdracht
De takken maken een draaiende beweging om de draad heen. Men wil graag alle invloeden onder verschillende omstandigheden testen om het ‘draaien’ te verbeteren. Je kan daarbij denken aan verschillende soorten ledlicht, diffuus licht, groeiregulatoren, klimaat en voeding.
https://www.youtube.com/watch?v=dTljaIVseTc
Functie eisen
Je volgt momenteel een hbo-opleiding richting tuinbouw, akkerbouw en toegepaste biologie. Je hebt een onderzoekende, enthousiaste en nieuwsgierige houding. Je durft vragen te stellen en hebt een kritische houding.
Functie aanbod
Een interessante stageopdracht waarbij je volop de ruimte krijgt om te ervaren, onderzoeken en te ontdekken. Uiteraard krijg je goede begeleiding.
Gewenste ervaring
Niet van toepassing
Aantal uren per week
32-40 uur
Opleidingsniveau
HBO / Bachelor
Rijbewijs
Geen rijbewijs
Plaatsingsdatum
17-12-2019