nieuws

Nieuws

Werknemers zijn op zoek naar balans tussen werk en privé

werknemers-zijn-op-zoek-naar-balans-tussen-werk-en-prive
12 november 2015

Hoewel we ons leven graag zien alsof hij bestaat uit twee delen, privé en werk, leven we één leven en is het onmogelijk om deze twee compleet te scheiden. Zeker door de internationalisering en digitalisering lopen privé en zakelijk steeds vaker door elkaar heen. In de tuinbouw zien we dit, want tijdens de loopbaancafés komt dit onderwerp vaak aanbod.

Privé is de druk vaak hoog. Dit geldt voornamelijk voor de jonge gezinnen, verdeling van de zorgtaken van de kinderen. Maar ook de 50-plussers hebben het druk, zij krijgen steeds vaker te maken met mantelzorgtaken. Dat laatste zal alleen maar toenemen, aangezien de overheid zich in de ouderenzorg terugtrekt.

Uit de reacties van de medewerkers, die deel hebben genomen aan de verschillende loopbaancafés, kwam ook naar voren dat er vooral behoefte is aan flexibiliteit en autonomie. Zij zouden zelf vaker de tijd willen indelen. Te denken valt aan het kantoorwerk nog even thuis na 20.00 uur te doen.

Uiteraard is dat niet altijd haalbaar, maar er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. Dus maak dit onderwerp bespreekbaar en laat de werknemer zelf oplossingen aandragen. U krijgt er ook veel voor terug. Gelukkige, flexibele werknemers met minder kans op een burn-out.

Anneke Postma, opleidingsmanager Kas groeit.