nieuws

Nieuws

We leven in een tijdperk waarin werk revolutionair verandert

we-leven-in-een-tijdperk-waarin-werk-revolutionair-verandert
5 augustus 2015

‘Middensegment staat onder druk’

Uit het onlangs verschenen rapport van het Centraal Plan Bureau blijkt dat de werkgelegenheid groeit aan de boven- en onderkant van de arbeidsmarkt. De lonen staan onder druk aan de onderkant van de arbeidsmarkt maar stijgen juist aan de bovenkant (door een lager aanbod van medewerkers). Door de opkomst van moderne technologieën en ICT is onze welvaart gegroeid.

 

In het middensegment daalt de werkgelegenheid. De vraag neemt hier af, doordat machines en ICT sommige routinematige taken over hebben kunnen nemen. Hierdoor worden veel middelbaar opgeleiden naar de onderkant van de arbeidsmarkt geduwd. Denk daarbij aan secretaresses, boekhouders, assemblagemedewerkers, medewerkers drukkerij en kunstnijverheid, slagers, etc. We zien het ook in de tuinbouw. Door de komst van geavanceerde machines, zoals sorteer- en verpakkingsmachines, is het werk in de schuur efficiënter geworden. Medewerkers die die machines en computers bedienen, de planning organiseren en de data analyseren hebben andere competenties. Zelf oplossingen zoeken voor problemen en beslissingen durven nemen is steeds belangrijker. Dit vraagt hoger opgeleid personeel. Het aantal Hbo’ers in de glastuinbouw is dan ook aan het stijgen. Het middenkader is steeds vaker hoger opgeleid. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt zien we vooral een verschuiving in de inzet van meer flexwerkers.

 

Uit het rapport zijn belangrijke aanbevelingen te halen die ook van toepassing zijn voor de glastuinbouw:

  • Vergroot de inzetbaarheid van medewerkers zodat een deel van hen toch de stap omhoog kan maken, bijvoorbeeld door een MBO4 of HBO opleiding af te ronden. Dit geldt ook voor mensen met alleen een Havo of VWO diploma. Plan loopbaangesprekken in en ga over tot actie.
  • Er zijn 800.000 mensen van 45 jaar en ouder die alleen een MBO1, Havo of VWO hebben afgerond. Zij werken vaker in beroepen die krimpen. Het stimuleren van leren en ontwikkelen bij oudere medewerkers is daarom wenselijk. Het ontwikkelen van een duurzame inzetbaarheidsbeleid kan daarbij helpen.
  • Ook moet er meer aandacht komen voor het ontwikkelen van de analytische in interactieve vaardigheden. Zowel in het cursorisch onderwijs en op de bedrijven kan hier meer aandacht aan worden gegeven.


Bron: http://www.cpb.nl/persbericht/3215954/werkgelegenheid-in-middensegment-arbeidsmarkt-onder-druk