nieuws

Nieuws

Wat levert werkgeluk op?

wat-levert-werkgeluk-op
12 juni 2018

Gelukkige werknemers zijn productiever, zijn minder vaak ziek en gaan beter om met veranderingen en stress. De gemiddelde Nederlander geeft zichzelf een 7,1 voor werkgeluk. Slechts 14% is bevlogen en gelukkig in het werk. Hoe kun je daar verandering in brengen? Het is goed om te weten dat medewerkers drie basisbehoeften hebben:

  • Autonomie

De ruimte om naar eigen inzicht te handelen

  • Verbinding

In positieve verbinding staan met collega’s en het doel van de organisatie

  • Competentie

Elke dag een beetje beter worden.

 

Hoe maak je werk van werkgeluk?

  1. Geef medewerkers inzicht in hun werkgeluk. Stop dus met het traditionele medewerker onderzoek. Een keer per twee jaar tachtig vragen door ploeteren met in je achterhoofd de wetenschap dat zowel jijzelf als je leidinggevende niets gaat veranderen aan de voorspelbare aandachtspunten: taakonduidelijkheid en werkdruk. Nee, het moet radicaal anders. Maximaal drie vragen die de medewerker bij de strot grijpen. Geen gewijs, alleen naar jezelf. Wat ga je doen om jouw werkgeluk te verbeteren?
  2. Verbind werkgeluk met actuele organisatie- en HR thema’s. Zo sluit werkgeluk naadloos aan bij actuele onderwerpen als cultuurverandering en duurzame inzetbaarheid. In de kern gaat het namelijk om hetzelfde: medewerkers een context geven waarbinnen zij zichzelf activeren om hun potentieel optimaal te benutten. En al doende een zinvolle bijdrage te leveren aan de organisatie.
  3. Maak het leuk! Organiseer een laagdrempelig event met een aansprekende titel; Werkgelukfestival, -show, of -proeverij. Wie wil daar niet naartoe komen? Zo laat je mensen kennismaken met het thema. En ontstaat eerste bewustwording en beïnvloeding van je eigen werkgeluk. Ja inderdaad en die boodschap moet zijn: medewerker, je hebt het zelf in de hand. Verdoe je je kostbare tijd met het drinken van liters slechte kantoorkoffie of ga je vanaf nu iets van je werkzame leven maken?

Meer weten over werkgeluk? Bekijk de website van Klappe training.
Of neem contact op met jouw opleidingsmanager: Mara Juckers.