nieuws

Nieuws

'Van verknoeiend naar bloeiend'

van-verknoeiend-naar-bloeiend
18 januari 2017

Bereik je niet meer met de focus op wat wél werkt, zoals bijvoorbeeld op iemands talenten dan de focus op tekorten en problemen? Als de nadruk ligt op wat er verkeerd is en op wat niet functioneert, loopt de energie weg. Een belangrijk aspect van leren is durven te falen en dat er ruimte is om te falen. Uiteraard zien wij ook dat de opkomst voor onze bijeenkomst over ‘voor duurzame inzetbaarheid’ bedroevend laag was en dat er nog geen run is op de 175 loopbaanvouchers. Maar wij staan open voor opbouwende kritiek en leren graag van de dingen die we niet goed aangepakt hebben.

 

Wat is de beste manier om leren en ontwikkelen onder de aandacht te brengen?

 

Samen met onze stuurgroep gaan we graag op zoek naar wat wel werkt: hoe verbeter je de sterke punten en wat kun je leren van wat al wel goed gaat. Daarbij hebben we de inzet van de sector nodig om de doelgroep te bereiken. Dan creëren we samen nieuwe mogelijkheden en dat geeft ons energie.

 

In de glastuinbouw werken 34.526 mensen (2016), mensen die zich inzetten om samen met werkgevers goede bedrijfsresultaten te realiseren. Ruim 50% is middelbaar opgeleid, 10% zelfs hoger. Hierin zit een stijgende lijn. 66% van de vacatures zijn goed te vullen, nieuwe (zij)instroom is van harte welkom. Er is vooral plek voor mensen met een MBO3/4 opleiding of HBO. Opleiden en ontwikkelen levert dus iets op. In de Agrarische sector volgt 30% een werk gerelateerde cursus. Wij werken eraan om dit percentage verder te laten stijgen. Dit willen we realiseren door te zorgen voor een goed opleidingsaanbod, ondernemers en werknemers te begeleiden bij hun ontwikkelplannen en te zorgen voor een positief leer- en arbeidsklimaat en employabilitybeleid. Op deze manier verwachten we dat medewerkers inzetbaar blijven of van ‘werk naar werk’ kunnen gaan en behouden blijven voor de tuinbouw.

 

Wij waarderen het zeer, dat werkgevers en P&O-ers, zich inzetten in de stuurgroep van Kas groeit. Met als doel om invulling te geven aan de afspraken in de cao Glastuinbouw op het gebied van scholing en ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Meer participanten zijn nodig. Wij, ‘Kas groeit’, willen deze ambities realiseren en dat mensen met plezier in deze topsector blijven of komen werken.  Maar dat kunnen we niet zonder de enthousiaste inzet van werkgevers en P&O-ers.

 

Wil je graag meedenken en heb je een warm hart voor ‘goed werkgeverschap’ en dan specifiek persoonlijke ontwikkeling? Meld je aan via info@kasgroeit.nl, of neem contact op met een van de opleidingsmanagers.

 

Mara Juckers, Anneke Postma en Jolanda Rosloot, opleidingsmanagers Kas groeit www.kasgroeit.nl.