nieuws

Nieuws

Opleiding assistent bedrijfsleider

8 januari 2013

In september is in De Lier de opleiding “Assistent Bedrijfsleider Glastuinbouw” gestart. In deze 2-jarige opleiding worden medewerkers zonder tuinbouw vooropleiding, opgeleid tot volwaardig middenkader medewerker in de glastuinbouw. Deze opleiding wordt georganiseerd door Lentiz in samenwerking met Kas groeit.

Op dondermiddag worden de 23 deelnemers geschoold in alle relevante aspecten van teelt, management vaardigheden, ICT vaardigheden, workflow management, economie, techniek etc. Voor de maximale verbinding met de praktijk staan er veel excursies en bedrijfsbezoeken op het programma. In totaal betreft het ruim veertig lessen, waaraan een twaalftal docenten deelnemen. Theorie en praktijk worden gecombineerd. De opleiding leidt op tot een erkend MBO diploma Horticultuur niveau 3, aangevuld met certificaten. Kortom een praktische all-round opleiding voor de aankomend bedrijfsleider in de glastuinbouw.

Een groot voordeel voor de ondernemers is de WVA vergoeding waarmee de opleiding gesubsidieerd wordt waardoor de werkgever voor de kosten wordt vrijgesteld.

De 23 deelnemers zijn afkomstig van ruim 20 bedrijven uit de sector waaronder ondermeer een aantal Prominent-telers, Beekenkamp, Anco Orchidee, Nico Duivestijn tomaten, Denimfleur, Kwekerij Dukker, Kwekerij Marienoord, Elstgeest Youngplants. Deze cursisten zijn inmiddels 10 maal bijeen geweest. De reacties zijn erg positief. Kennismaken met deelnemers die in andere takken van sport binnen de glastuinbouw werkzaam zijn wordt als heel nuttig ervaren.

In 2011 startte Lentiz deze opleiding met 12 deelnemers. De goede ervaringen uit het eerste jaar hebben geleidt tot een verdubbeling van het aantal deelnemers in het tweede jaar. Ook in 2013 zal een nieuwe opleiding van start gaan. Daarnaast wordt dit opleidingstraject sinds 2012 ook aangeboden door het Clusius College in Alkmaar waardoor het voor bedrijven uit Noord Holland interessanter is geworden medewerkers te laten deelnemen. In het zuiden van het land bieden Helicon en Citaverde dit type opleidingen aan. Zo is onlangs in Limburg een nieuw 2-jarig opleidingstraject gestart in de glastuinbouw.