nieuws

Nieuws

Op zoek naar nieuwe medewerkers

op-zoek-naar-nieuwe-medewerkers
6 december 2017

De afgelopen week hebben we filmopnames gemaakt van studenten van Inholland en Lentiz. Het onderwerp van de opnames was: wat boeit de studenten in hun opleiding en wat kan een werkgever doen om ze te binden aan hun bedrijf? Het viel me tijdens de interviews op dat een aantal studenten de richting tuinbouw hadden gekozen vanwege de goede baankansen in deze sector. Nu denk ik dat dit zeker waar is, maar de tuinbouw heeft op dit vlak te maken met flinke concurrentie van andere sectoren.

 

In het rapport “De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022” van het ROA komen de zorg, groothandel, zakelijke dienstverlening en bouwnijverheid ook naar voren als sectoren waar een flinke groei in aantal vacatures. Als je dit bekijkt in combinatie met de geraamde positieve economische groei, die ervoor zorgt dat er 520.000 banen extra bijkomen de komende zes jaar, verwacht ik dat het steeds lastiger zal worden om vacatures in onze sector in te vullen.

 

Als ik daarnaast dan kijk naar de aantallen studenten in de groene opleidingen. Dan zie je dat het aantal studenten in de MBO voltijdsopleidingen stabiel blijft maar dat het aantal MBO érs in de deeltijdopleidingen flink daalt. Het aantal groene HBOérs stijgt en het aantal groen WOérs stijgt gigantisch. Maar kunnen we daarmee de vacatures invullen? Ik heb mijn twijfels. Je kunt er niet omheen om ook naar andere potentiele doelgroepen van medewerkers te kijken. Maar hoe ga je die benaderen en interesseren voor de tuinbouw? In het kader daarvan kwam ik dit filmpje tegen over Ikea, hoe zij aan de slag zijn gegaan met de werving van nieuwe medewerkers. Een idee voor de tuinbouw?

 

Wil je ook aan de slag met het boeien en binden van medewerkers of heb je een leuk idee? Neem dan contact op met Jolanda Rosloot, opleidingsmanager van Kasgroeit.