Nieuws

Onzekerheid over het verkrijgen van goed personeel is de enige zekerheid

26 november 2020

Nog even en dan is het december; 2020 is voorbij. Een jaar dat we nooit zullen vergeten. Het jaar begon goed, zo goed dat je je bijna ging afvragen: waar gaat dit naartoe? We hadden een aantal vette jaren achter de rug! Opeens werd alles anders…

Sinds maart zijn we in de ban van het Coronavirus, daardoor veranderde ook de wereld van de sierteelt. Bloemen werden eerst weg gegooid of weggeven. Er ontstonden mooie initiatieven zoals directe verkoop aan consumenten. Uiteindelijk heeft de sierteelt zich redelijk hersteld. Een ondernemer vertelde mij dat hij 20% minder omzet heeft gedraaid. Dit was geen drama want de jaren ervoor waren zeer goed. Dus ik verwacht dan ook nauwelijks faillissementen.

Wat wel een bottleneck blijft is de vraag naar goed personeel. Deze onzekerheid blijft en wordt eerder structureel. We hebben ermee te dealen. Ik zie dan ook een aantal positieve ontwikkelingen:

1* Van flex naar vast. De arbeidsmigrant krijgt een vast contract. De laatste tijd word ik vaker gevraagd om een inwerk/opleidingsprogramma te maken voor deze doelgroep.

2* Er worden meer medewerkers aangenomen zonder werkervaring in de sector. Dat kan zeker komende periode interessant zijn omdat de hoos aan ontslagen nog moet komen. Grotere organisaties, zoals Campina en ook scheepsbouwer IHC, hebben hun ontslagen aangekondigd. Deze medewerkers komen terecht in een sociaal plan en gaan zich oriënteren naar andere functies. Het duurt dus nog even voordat deze mensen beschikbaar zijn, maar er zijn zeker kansen.

3* Een derde optie is de afstudeerder (HBO’ers) een stageopdracht aanbieden. Zij komen moeilijk aan een stageplek omdat er geen begeleiders zijn. Het gemiddeld opleidingsniveau in de sector gaat omhoog. Deze doelgroep kunnen we interesseren voor de sector door interessante stageopdrachten aan te bieden. MBO’ers blijven schaars, daar wordt door iedereen aan getrokken.

Wachten tot er straks wel meer mensen beschikbaar zijn is geen optie. Schaarste aan personeel blijft. Zeker als we het hebben over de cruciale functies zoals teeltspecialist en technisch medewerker. Uit de Collandcijfers van 2019 blijkt dat de uitstroom hoger is dan de instroom. Demografisch is bekend dat de beroepsbevolking vanaf 2021 gaat dalen (CBS). Dus een ding weten we zeker: het niet vinden van gekwalificeerd personeel gaat je groei beperken!

Dus beste ondernemers wacht niet af en kijk vooruit. Wie heb je over een jaar nodig? Wat kun je nu doen om daar op te anticiperen? Denk daarbij aan wie jezelf kunt opleiden of kun je een interessante stageopdracht maken. Kasgroeit kan je daarbij helpen.

Anneke Postma, Adviseur Opleiding en Ontwikkeling, Kasgroeit