Als werkgever een goede naam hebben

Collega Jos Klop werd geinterviewd door Greenity Magazine, over schaarste op de arbeidsmarkt: Goede medewerkers zijn met een lampje te zoeken, er heerst schaarste op de arbeidsmarkt. Daar komt bij dat het bollenvak niet bij iedereen bekend is als een mooie sector om in te werken. Hoe vind je in deze markt toch de goede mensen? En: hoe hou je ze vast?
Bedrijven in de agrarische sector zijn de laatste jaren steeds groter geworden. De behoefte aan personeel is meegegroeid. Wat daarbij opvalt, is dat de zoekvraag breder is geworden. “Je hebt niet alleen mensen nodig die verstand hebben van het product en groen onderlegd zijn, maar ook specialisten op het gebied van techniek, logistiek, commercie en marketing. Veel mensen buiten de sector weten dat niet. Het is goed om daarmee rekening te houden als je medewerkers zoekt. Een goede techneut denkt niet meteen aan jouw bedrijf als hij gaat solliciteren. Dus zet eerst de functie goed neer en neem mensen dan mee naar het verhaal van jouw bedrijf en de sector.” Aan het woord is Jos Klop, adviseur arbeidsmarkt bij Kasgroeit, een organisatie die is ontstaan vanuit het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw, een initiatief van werkgeversorganisaties en werknemersvakbonden. “Wij opereren op het snijvlak van instroombevordering en opleiding & ontwikkeling. Wij houden ons bezig met werving en selectie van kandidaten, brengen de talenten van kandidaten in beeld en proberen hen te matchen, waarbij we gebruikmaken van ons brede netwerk. Daarnaast promoten wij de glastuinbouw als interessante werkgever.”
Dat laatste is een uitdaging, want: “De concurrentie is groot, iedereen zoekt goede mensen.” Klop heeft wel een aantal adviezen en tips. “Voordat je met een vacature naar buiten gaat, moet je eerst je website en eventuele social media-accounts op orde hebben. Als een sollicitant jouw vacature ziet, gaat hij direct googelen om te zien wat hij over je bedrijf kan vinden. Als dat beeld niet aanspreekt, ben je ‘m direct kwijt.” Social media bieden goede kansen om je bedrijf te profileren. “Werk met filmpjes, laat zien hoe jullie werken, leg uit wat de functie inhoudt.” Ook online banenplatforms zoals Indeed zijn geschikte wervingskanalen. Belangrijk is dat de vacature direct aanspreekt. “Een kandidaat scrolt door de vacatures heen en besluit in een split second of hij het iets vindt of niet. Vraag je dus af wat de kandidaat graag zou willen weten, wat de functie en het bedrijf voor hem interessant maken. Tegelijkertijd is het goed om te bedenken wat voor soort medewerker jij zoekt. Zo kun je je wervingstrategie bepalen.” Klop is er een voorstander van om in de vacaturetekst zo concreet mogelijk te zijn. “Ook over het salaris. Geef de salarisrange aan, dan hebben kandidaten een indicatie. Wees ook duidelijk over werktijden, zodat dat niet als een verrassing komt in een volgende ronde. Dat werkt ook meteen als een voorselectie.”
Komt het tot contact, dan is de manier waarop dit gebeurt ook belangrijk. “Hoe word je ontvangen en aangesproken, wat is de sfeer, worden afspraken nagekomen? Dat moet allemaal kloppen.” Goed is het ook om te kijken naar bedrijven die het in deze tijd wél lukt om nieuwe mensen aan te trekken. “Wat doen zij anders? Misschien kun je daarvan leren.” Klop adviseert werkgevers om ook op de langere termijn te denken. “Doe aan personeelsplanning, bijvoorbeeld door te werken met scholieren en hun carrièrekansen te bieden in je bedrijf, zodat zij kunnen doorstromen in functies die vrijkomen. Dan valt er niet direct een gat als een medewerker vertrekt. Samenwerking met scholen kan hierin veel brengen. Menig stagiair heeft zich op zijn stageplaats tot een waardevolle medewerker ontwikkeld. Denk daarbij niet alleen aan agrarische opleidingen, maar ook aan logistiek, commercie en marketing. Sowieso doe je er goed aan om de talenten van je medewerkers in kaart te brengen en ze te stimuleren door te ontwikkelen. Dat is een investering in het totale potentieel van je bedrijf en daarmee ook in de kwaliteit ervan.”
Ambassadeurs
Over ‘kwaliteit’ gesproken: voor werkgevers is het belangrijk om een goede naam te hebben. “Agrarische bedrijven trekken vaak medewerkers aan uit de eigen regio. Als jouw bedrijf negatief bekend staat, willen mensen niet voor je werken.” Ben je een goede werkgever en zijn je medewerkers tevreden? Dan zijn zij ambassadeurs voor jouw organisatie. “Nogal wat vacatures worden ingevuld via het eigen netwerk. Jouw medewerkers kunnen weer andere medewerkers aandragen. Dat werkt alleen als er op een positieve manier over je wordt gepraat.” Hoe hou je medewerkers tevreden? “Op allerlei manieren. Dat begint met een goed inwerkprogramma, maar ook zaken als heldere communicatie, ontwikkelmogelijkheden, aandacht en interesse, een open sfeer en dat je samen naar oplossingen zoekt als er problemen zijn, dragen daaraan bij. Uiteindelijk komt het erop neer dat je gewoon goed voor je medewerkers zorgt.”
Dit artikel is geschreven door Greenity Magazine. Bekijk de pdf van het artikel: Pagina 1 en pagina 2
Wil jij advies over hoe je goed personeel kunt houden en behouden? Neem eens contact met ons op!