nieuws

Nieuws

Minisymposium Fit voor de toekomst: ben jij er klaar voor?

minisymposium-fit-voor-de-toekomst-ben-jij-er-klaar-voor
8 november 2016

Gastspreker Peter van de Wel, futurist, denkt dat een 3 daagse werkweek zeker een optie is. Hij gaf tijdens het symposium “FIT voor de toekomst”, georganiseerd op 1 november door AB Brabant, zijn visie op de toekomst. Technische ontwikkelingen gaan zo snel en worden steeds goedkoper. Dat brengt allemaal nieuwe mogelijkheden met zich mee, zo hebben we straks virtuele assistenten: bijvoorbeeld een virtuele huisarts of een virtuele leercoach, die jou helpt bij het leren aangepast op jouw leerstijl. Deze technologie gebaseerd op big data en kunstmatige intelligentie, op te roepen via je bril of horloge. Robots en computers worden steeds slimmer door hulp van de mens.

 

Ook in het verleden maakten automatisering en technologische ontwikkeling banen overbodig. Maar tot op heden werd dat altijd gecompenseerd door nieuwe werkzaamheden die de nieuwe technologie met zich meebracht. Er wordt nu gezegd dat de technologie nu zo slim wordt, dat niet enkel eenvoudige werkzaamheden, maar ook zaken waarvan we dachten dat alleen mensen die konden uitvoeren, geautomatiseerd gaan worden. Ook de hoger opgeleiden worden nu geraakt, kijk maar naar de financiële sector.

 

De tweede spreker, Henny van Gennip, operationeel directeur van Hessing Supervers, nam ons mee in de snelle ontwikkelingen van zijn organisatie. In zijn huidige rol als operationeel directeur van Hessing Supervers heeft hij een aantal verbeterprojecten geïnitieerd waarbij samenwerken, draagvlak creëren, leiderschap en verbeteren centraal staan. Er was bij ‘Hessing’ sprake van verspilling, groente die niet in het zakje belande maar op de grond. Door slimme aanpassingen hebben ze daar al 1 miljoen euro op kunnen besparen. Maar ook hebben ze ervoor gekozen om te werken aan te ontwikkeling van hun personeel. Want er gebeurden teveel ongelukken en er was sprake van veel verspillingen, slecht georganiseerde werkplekken en een hoog ziekteverzuim na arbeidspieken. De omzet van ‘Hessing’ is in een jaar gestegen van 200 naar 300 miljoen euro. Deze snelle groei vroeg ook om aanpassingsvermogen van het personeel. Hessing is zijn personeel opnieuw gaan ‘branche certificeren’ (welke kennis en kwaliteiten heeft iemand in huis en wat moet hij/zij nog ontwikkelen). Zodra iemand een bepaald niveau heeft bereikt, krijgt de medewerker een certificaat. Daarnaast heeft Hessing de ‘Hessing academie’ opgericht met specifieke opleidingsprogramma’s die zelfs zijn afgestemd op de verschillende locaties. Er is de beschikking over e-learnings die ze zelf kunnen aanpassen. Het opleidingsprogramma is geïntegreerd in het bedrijf en afgestemd op de werkplek.

 

Henny: “Als je als medewerker niet meegroeit in het tempo van de organisatie dan ben je op den duur in dit bedrijf kansloos”.

 

Wil jij je verder verdiepen in wat de mogelijkheden zijn voor ontwikkelingen van je personeel en hoe je dat aan kunt pakken? Kom dan naar de ‘Kick-off bijeenkomst: ‘is een por voldoende’ van Kas groeit.