nieuws

Nieuws

Leren van topsportcoaches

leren-van-topsportcoaches
18 augustus 2016

Topcoach Guus Hiddink leerde de Spaanse taal voordat hij in het land ging coachen. Mensen die talenten kunnen ontwikkelen zijn in de eerste plaats zelf een lerend voorbeeld. Ze zijn voortdurend bezig met hun eigen ontwikkeling. Nu tijdens de olympische spelen is het interessant om te kijken: welke technieken gebruiken topcoaches nog meer om talent te ontwikkelen. Ook organisaties willen het talent van werknemers zo optimaal mogelijk benutten. Wat kunnen organisaties leren van deze topsportcoaches? Effectieve topsportcoaches, zoals Cruijff zetten vier wetenschappelijk beproefde technieken in om talentontwikkeling te stimuleren:

 

De eerste is al besproken:

 

1) Ze zijn zelf een lerend voorbeeld

Authentieke leiders beïnvloeden hun omgeving doordat zij als rolmodel optreden. Als spelers positief aankijken tegen het gedrag van hun leider of zien dat zijn gedrag succesvol is, zijn zij geneigd dit gedrag te kopiëren.

 

2) Ze gaan bewust op zoek naar de sterke punten van spelers

Iedere persoon heeft bepaalde kwaliteiten. Het focussen op deze kwaliteiten kan veel energie bij mensen losmaken. Het ontwikkelen van deze kwaliteiten werkt veel beter dan het bijschaven van zijn zwakke punten. Van een 7 naar een 9 gaat makkelijker dan van een 5 naar een 7.

 

3) Ze dragen zorg voor een optimale teamsfeer

Cruijff kon als geen ander zorgdragen voor een goede teamsfeer. Hij deed dit door voortdurend geintjes uit te halen. De luchtigheid die Cruijff al van jongsafaan typeert, bracht hij later ook in bij de teams die hij coachte. In de wetenschap typeert men dit als het zorgdragen voor een goede teamcohesie. Voordeel van teamcohesie is dat teamleden een sterke verbondenheid met elkaar voelen. Ook bevordert teamcohesie het teamleren.

 

4) Ze zijn voortdurend bezig met innovaties

Cruijff staat erom bekend dat hij voortdurend bezig was het voetbal te vernieuwen. Zo introduceerde hij het aanvallend spelen volgens het 3-4-3 principe. Topsportcoaches bouwen innovaties stapsgewijs op en introduceren kleine innovaties. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat innovaties krachtiger zijn naarmate zij klein gehouden worden. Uit onderzoek (Feldman, 2000) blijkt dat het de kunst is dagelijkse routines als de basis voor innovaties te nemen. Door telkens kleine veranderingen in dagelijkse routines door te voeren en hier expliciet op te reflecteren, komen effectieve innovaties tot stand. Cruijff wist dit principe als geen ander toe te passen.

 

Bron: P&O actueel