Nieuws

Je werk mee naar beneden

8 juni 2021

Neem jij je werk ook weleens mee naar beneden? ..Dit is voor mij wel heel erg van toepassing de afgelopen 1,5 jaar. Voor veel mensen zal het herkenbaar zijn, vooral als jij net als ik volledig thuiswerkt, of hebt gewerkt. Thuiswerken is in deze sector waarschijnlijk niet voor iedereen herkenbaar, omdat vanuit huis werken in jouw baan gewoon geen mogelijkheid is. Maar hoe ga jij er mee om als je werk en privé ineens meer door elkaar gaan lopen?

Werk - privé

Sowieso loopt werk en privé al steeds vaker in elkaar over. De scheidslijn werk – privé is flinterdun. Hoe vaak ik niet, ook voor Covid-19, ’s avonds mijn laptop nog even open klap om nog iets uit te werken, iets voor te bereiden of een mailtje te sturen. Helemaal niet erg, zeker als je het werk doet dat je leuk vindt. Ik krijg er vaak juist energie van.

De treinbaan door de kamer

Nu na 1,5 jaar thuiswerken, boven op zolder, waar ik een heerlijke werkplek heb die van alle gemakken is voorzien en niet onder doet voor kantoor, kijk ik er toch wel anders naar. Op sommige momenten valt het me best even zwaar. Na een lange werkdag kom je beneden waar je vrouw en twee kids je enthousiast ontvangen. De kids willen met je spelen, de treinbaan ligt door de hele kamer, je dochtertje heeft al haar poppen uitgekleed en alle kleertjes liggen door de hele woonkamer. Je vrouw is aan het koken en vraagt om de vuilniszak weg te gooien en daarna de tafel te dekken. Je merkt dat de kids zo aan het einde van de dag wat moe beginnen te worden en wat tegendraads zijn, waardoor ik meteen weer aan het sturen en corrigeren ben en soms ook wat standjes moet geven.

In mijn hoofd

Eigenlijk zit ik nog met m’n werk in mijn hoofd, hetgeen waar ik 10 minuten geleden mijn laptop voor had afgesloten. Ik merk dat dit veel stress en onrust met zich mee brengt. Gevoelsmatig heb ik mijn werk nog niet kunnen afsluiten, of anders gezegd mijn hoofd nog niet leeg kunnen maken. En beneden ben je ook gelijk weer druk en ik merk dat ik daardoor prikkelbaarder ben en sneller geïrriteerd. En dat frustreert!

Nieuwe modus

Sinds drie maanden heb ik een aantal dingen veranderd…Ik drink sowieso wat minder koffie. Ik heb een nieuwe modus gevonden waardoor ik er nu veel relaxter bij zit.

Koffie blijkt bij stress en onrust in je hoofd juist averechts te werken, het versterkt het juist. Je zenuwstelsel draait overuren en je hartslag gaat omhoog. Vanaf de middag drink ik dus vaker water en/of thee. Verder:

  • Ik begin de dag met een planning / to do list, wat wil ik aan het einde van de dag af hebben. Dit zorgt voor routine en structuur.
  • Waar ik voorheen door knalde tot het eind van de dag neem ik nu iets vaker afstand van mijn beeldscherm. Niet alleen door meer koffie / thee te halen, maar ook door even te socializen, met collega’s of met mijn vrouw, die ik beneden tegenkom. Oh ja en het gaat dan niet over werk! Humor en lachen is daarin ook erg van belang.
  • De lunch nuttig ik niet achter mijn beeldscherm, maar ik ga elke dag even naar buiten.
  • Ik creëer mijn eigen successen! Stel je eigen realistische doel/target voor die dag. Dit geeft voldoening.
  • En als laatste probeer ik mijn uitjes naar kantoor of naar bedrijven ook steeds meer te pakken, zolang het in overleg is en verantwoord kan. Ik merk dat dit veel rust oplevert. Terug naar huis kan je toch je dag anders afsluiten / verwerken.

Ga voor jezelf altijd op zoek naar zo’n modus waardoor jij met veel energie en passie al je uitdagingen aan kan. Succes!

Neem contact op! 

Heb je vragen over zelfontwikkeling, doorgroeimogelijkheden, vacatures, solliciteren, kandidaten of stages? Neem contact op met een van de adviseurs van Kasgroeit!

Martijn van Velzen schreef deze blog voor Goedenmorgen Groente.