nieuws

Nieuws

Jack: ''Het dwingt je om je eigen bedrijf en jezelf beter te maken''

jack-het-dwingt-je-om-je-eigen-bedrijf-en-jezelf-beter-te-maken
26 september 2017

Jack Zwinkels runt samen met zijn vader Hortensiakwekerij Vicini. Hij is 1 februari gestart met de flexibele deeltijd HBO opleiding Tuinbouw en Agribusiness van InHolland in Delft. Omdat Jack had besloten om de tuin in te gaan, is hij aan deze HBO opleiding begonnen. Jack vond dat hij nog kennis over de tuinbouw miste na afronding van zijn HBO opleiding Small Business & Retailmanagement. Hoe zag het eerste halfjaar van de opleiding eruit?

 

Jack: In de opleiding heb je wel bepaalde vakken zoals groen produceren of leiding geven, maar je hebt geen les. Je gaat met je eigen onderzoeksvragen aan de slag. Zo heb ik onderzoek gedaan naar welke biologische bestrijder ik kan inzetten tegen trips. Daarvoor heb ik zelf een kasje gebouwd met plastic er omheen en ben ik gaan onderzoeken. Op basis daarvan heb ik een onderzoeksrapport geschreven. Achteraf moet je bewijzen dat je het kan en over de kennis beschikt. Dit wordt getoetst een soort van assessment. Daar moet je zelf bewijzen dat je de kennis en nieuwe inzichten bezit. De opleiding geeft niet aan wat je moet doen. Je leert onderzoekend te kijken. Kennis is overal te vinden, je moet leren hoe je het toepast. De opleiding is een enorme voorloper. Ik krijg niet allerlei informatie toegeworpen zoals in mijn vorige opleiding.

 

Er is geen klassikale les

Er worden wel cursussen aangeboden in de Demokwekerij. Deze zijn gratis te volgen maar zijn niet verplicht. Er wordt op een onderzoekende manier geleerd. Welke kennis heb je nodig voor je onderzoek? Je verzamelt zelf de informatie en gaat op zoek naar deskundigen over dit onderwerp. De groep komt tweewekelijks samen, op vrijdagmiddag.

 

Jack: Op vrijdagmiddag bespreken we wat je aan het doen bent, je hebt het over elkaars onderzoeken. De leercoaches begeleiden dat. Ik heb een eigen vaste leercoach (Jeannette).  Je eigen leercoach moet goed weten waar je mee bezig ben. We hebben we vooral online contact, Ik moet informatie delen op een platform waar Jeannette ook kan kijken en feedback kan geven.

 

Hoe zit het met je studiebelasting en wat wil je anderen meegeven?

Jack: Ik ben 10 tot 15 uur per week kwijt aan deze studie. Ik zit nu volop in  productie dus nu wat minder. Ik sta vroeg op en dan ben ik ’s avonds helemaal op. Je moet wel zorgen voor een balans, ik wil niet dat mijn sociale leven er onder gaat leiden. Ik kan mijn studie afstemmen op het bedrijf, maar het is beter echt studiedagen in te lassen, je moet het goed organiseren. Het belangrijkste is als je deze studie gaat volgen is dat je zelfstandig bent (zelf dingen oppakt) en doorzettingsvermogen hebt.

 

Waar kijk je nu al anders tegen aan?

Jack: Ik denk nog meer na over het grote geheel. Bijvoorbeeld de biologische bestrijder hebben we over vijf jaar echt nodig dus daar moet je nu al mee beginnen. Anders heb je dan een groot probleem. Strategisch denken zit nu meer standaard in je hoofd, je bent er dagelijks mee bezig.

 

Wil je ook starten met deze deeltijd HBO opleiding? In februari 2018 start er een nieuwe groep. Klik hier voor meer informatie.