nieuws

Nieuws

Hoe we omgaan met stress in coronatijd

Hoe gaan we om met stress in coronatijd #blog
30 maart 2020


Plotseling zijn alle onderwerpen die ons bezig hielden naar de achtergrond verdwenen. We hebben te maken met een crisis die ieders leven op z’n kop zet. Opvallend vind ik het daarbij om te zien dat het gedrag van mensen daarmee ook verandert. Ieder mens gaat op zijn eigen manier met dit soort situaties om. Wat mij vooral opvalt, is dat er ook hele creatieve en fantastische initiatieven ontstaan zoals de #FlowerBoostChallenge om de bloemenverkoop te bevorderen.

Sinds de eerste coronapatiënt in Nederland bekend werd, ontstonden er ook in ons team veel vragen en stress. Moet je nog wel een training laten doorgaan? Wat doe je met hoestende mensen? Kunnen ze blijven of stuur je ze naar huis? Wat gaat deze crisis voor onze sector betekenen? Er zijn veel emoties en zeker in ons team is de betrokkenheid bij de sector groot. Goede communicatie is daarom extra belangrijk.

Communiceren tijdens stresssituaties

Belangrijk is de communicatie tussen de directie en leidinggevenden naar het personeel. Voor directies en leidinggevenden is het niet altijd makkelijk rekening te houden met al deze (nieuwe) verschillende emoties en de daarbij behorende communicatiestijlen. De ene medewerker wil vooral begrip voor zijn persoonlijke thuissituatie, de ander ziet de inhoud van zijn werk compleet veranderen en heeft behoefte aan nieuwe afspraken. Een ander maakt zich weer zorgen om de gezondheid van dierbaren. En dan heb je ook nog de categorie mensen die gelijk iets willen doen. Zij willen iets betekenen! Allemaal verschillende situaties waar directies en leidinggevenden ook mee moeten leren omgaan. Het is uitdagend om verschillende communicatiestijlen toe te passen en de juiste woorden te gebruiken waardoor de medewerker weer in zijn eigen energie komt.

Let een beetje op elkaar

Als ik een situatie lastig vind, denk ik tegenwoordig best vaak aan de woorden van Rutte. De leider van ons land heeft zijn verhaal namelijk goed afgestemd op de behoefte die nu zo belangrijk is. Zijn woorden: “Let een beetje op elkaar” vond ik dan ook heel treffend. Er werd dan ook positief op gereageerd. Het slaat de spijker op zijn kop.
Voor iedereen die even niet weet hoe hij zijn collega’s of personeel een hart onder de riem kan steken of voor iedereen die zelf ook stress ervaart: Denk gewoon nog eens aan deze woorden van premier Rutte. Het belangrijkste is dat we aan elkaar blijven denken en begrip hebben voor elkaars situatie. Je helpt elkaar er altijd verder mee.

Ik wens iedereen veel saamhorigheid en een goede gezondheid toe.

Deze blog is geschreven voor Floranews door Anneke Postma, Adviseur Opleiding en Ontwikkeling, Kasgroeit