nieuws

Nieuws

Hoe krijg je een medewerker proactief

hoe-krijg-je-een-medewerker-proactief
15 februari 2018

Een vaak gehoorde kreet op dit moment is dat een medewerker proactief moet zijn. Want als leidinggevende heb je wel wat beters te doen dan iedereen zijn problemen op te lossen. Medewerkers moeten zelf werk zien en daar naar handelen. Deze ontwikkeling past dan ook goed in de trend van meer zelfsturing.

 

Belangrijk hierbij is om te zorgen voor verandering in de werkomgeving. Als medewerkers lang hetzelfde doen, zakt de activiteit in. Verandering geeft nieuwe energie, uitdaging en maakt medewerkers meer proactief. Creëer echter geen brandend platform, want dat kan medewerkers blokkeren en burn-out verschijnselen veroorzaken.

 

Er bestaat niet echt één vaste manier om medewerkers te benaderen om proactief gedrag te stimuleren. Niet iedereen heeft dezelfde stimulans nodig. Sommige medewerkers hebben complimenten nodig en sommige een meer negatieve of prikkelende benadering om meer proactief aan de slag te gaan. Doseer dit echter wel want als iemand alleen complimenten krijgt is er ook geen noodzaak meer om zaken op te pakken. Alleen het geven van negatieve opmerkingen zorgt ook niet voor het gewenste resultaat. Zorg dan ook voor de mix van een positieve en negatieve benadering.