nieuws

Nieuws

Goede werknemers behouden

goede-werknemers-behouden
21 december 2016

Talenten behouden

Bekwame medewerkers behouden

De besten gaan als eerste weg, dat wordt altijd gezegd. De manier waarop je talenten kwijt raakt is vaak geleidelijk. Het treedt op bij veelbelovende mensen die hard werken, veel uren maken en vaak ook goed werk leveren, ook in teams. Ondertussen slijt de motivatie wel. Maar hoe kun je ze voor je organisatie behouden? De zes tips.

 

De 6 valkuilen die je kunt maken:

1} Controle en regels

Lijkt het alsof de chef/baas voortdurend meekijkt met alles dat de medewerkers doen, dan vervliegt de motivatie snel. Zelfs een paar te strak afgestelde regels, bijvoorbeeld over aanwezigheid, zijn voldoende om de motivatie tot het nulpunt te reduceren.

 

2} Iedereen is gelijk

Gelijk staat vaak gelijk aan rechtvaardig, maar dat is een regel die vooral goed werkt op het schoolplein. In bedrijven remt het de motivatie om boven jezelf uit te stijgen met een bijzonder goede prestatie. Die wordt namelijk toch niet meer, of beter beloond en erkend dan de middelmatige performance van de werknemer die elke dag op tijd komt en ook weer weggaat.

 

3} Geen erkenning voor bijzondere prestaties

Iedereen krijgt graag wat extra waardering voor een bovenmatig goede prestatie. Al is het maar als blijk van aandacht. Wat de beste waardering is, verschil per persoon: voor sommigen is het een klein schouderklopje onder ons, bij de ander een bonus, bij weer een ander werkt een publieke erkenning het beste. Managers die hun mensen zo goed kennen dat ze van elke medewerker weten wat hij het beste waardeert, geven net wat meer aandacht. Ze krijgen er veel motivatie voor terug.

 

4} Onverschilligheid

Medewerkers gaan vooral weg als de relatie met hun manager niet goed is. Wie professioneel maar ook persoonlijk meeleeft met elke medewerker in goede en minder goede tijden, heeft de manager de meeste kans op behoud van talent dat voor de ‘chef’ door het vuur gaat.

 

5} Geen ‘stip op de horizon’ laten zien

Een manager is een leidinggevende. En leidinggevenden moeten leiderschap tonen, waarom heten ze anders zo? Alleen het werk verdelen is dus niet voldoende voor gemotiveerde mensen. Talenten willen graag weten waarom ze het vuur uit hun sloffen moeten lopen. Wat is het doel dat we met deze organisatie nastreven? Waar willen we zijn over 1 jaar, 3, of 5 jaar?.

 

6} Hou je aan je taakomschrijving

Werk is het best te managen als iedereen precies doet wat in zijn taakomschrijving staat. Het is uiterst efficiënt, niemand gaat deels op de stoel van een ander zitten, geen extra kosten of kwaliteitsverlies. Niet voor de onderneming, tenminste. Maar wel voor de individuele werknemer. Die moet soms iets kunnen doen dat hij erg graag wil doen. Waar hij hartstochtelijk voor is gemotiveerd.

 

 (Bron: www.overduurzameinzetbaarheid.nl)