Ervaringsverhalen

"Mijn afstudeerstage wilde ik echt in de praktijk kunnen doen"

"De sector is zo breed en biedt zo veel mogelijkheden op gebied van teelt en techniek"

Emile Kapteijn volgt de studie Toegepaste Biologie aan de Aeres Hogeschool in Almere. Voor zijn afstudeeropdracht heeft hij 6 maanden stage gelopen bij HilverdaFlorist in De Kwakel. Tijdens de coronaperiode was het niet makkelijk om een stageplaats te vinden waar hij ook echt op locatie stage kon lopen. “Ik heb veel bedrijven benaderd, maar het personeel van deze bedrijven werkte toen veel vanuit huis. De stage zou dan ook vooral online plaatsvinden. Dat zag ik niet zitten”, vertelt Emile. “Ik wilde mijn afstudeerstage echt in de praktijk kunnen doen.”  

Vergroten netwerk 

Omdat dit maar niet wilde lukken, besloot Emile zijn afstudeeropdracht uit te stellen. Een half jaar later probeerde hij het opnieuw en zette meerdere lijnen uit. Zo kwam hij onder andere bij Kasgroeit terecht. Hier kwam hij in contact met Romy Perizonius. “Ik werd door Romy daadwerkelijk geholpen in mijn zoektocht. Ze was duidelijk, wist waar ze het over had en was erg behulpzaam.” Romy hielp Emile zijn netwerk vergroten. Uiteindelijk kwam hij via haar bij HilverdaFlorist terecht. 

Lange termijn samenwerkingen 

HilverdaFlorist is een veredelaar en vermeerderaar van snijbloemen, pot- en tuinplanten. Het familiebedrijf in De Kwakel vindt het belangrijk om sterke lange termijn samenwerkingen aan te gaan met klanten en leveranciers, maar zeker ook met medewerkers. Het bedrijf kent een sterke sociale betrokkenheid en heeft een hecht team van medewerkers. 

Voordat hij bij HilverdaFlorist begon, was Emile nog niet heel bekend met de glastuinbouw. “Ik kende wel wat bedrijven via opdrachten van school, maar wist nog niet echt welke mogelijkheden er voor mij waren binnen de glastuinbouw.” Tijdens zijn studie groeide zijn interesse in planten. “Ik wilde daar graag iets mee doen. Vandaar ook de keuze voor een afstudeerstage in de glastuinbouw.”  

Voor HilverdaFlorist mocht hij als afstudeeropdracht meedoen aan een proef voor de toepassing van een meerlagensysteem. In plaats van de benodigde 3 maanden, koos Emile zelf voor een stage van 6 maanden. Tijdens zijn stage werd Emile goed begeleid. “Het was sowieso al heel fijn om te beginnen dat ik begon met het meewerken met de standaard werkzaamheden en het leren kennen van de gewassen.” Daarna volgde zijn echte afstudeeropdracht, het opzetten van een proef voor het toepassen van een meerlagensysteem. “Dat deed ik samen met een begeleider. Met hem werden vervolgens ook de voortgang en de resultaten van de proef en de stage besproken. En natuurlijk ook de verbeterpunten!” 

De stage beviel van beiden kanten zo goed, dat Emile daarna parttime bij HilverdaFlorist is gaan werken. “Naast mijn studie natuurlijk, want die moet eerst nog afgerond worden.”  

Interne opleiding 

Na zijn stage werd hij weer onderdeel van het meerlagenproject. Maar hij doet nog veel meer. “Ik word intern opgeleid op verschillende onderdelen binnen het bedrijf. Zo leer ik alles over ziekten en plagen, over watermanagement en over hoe het kasklimaat geregeld wordt.” Daarnaast zorgt hij ervoor dat er genoeg productieplanten gemaakt worden van de moederplanten. Het werk is heel interessant en er komt zo veel bij kijken”, vertelt Emile enthousiast. “Ik heb niet echt een functienaam. Aan de ene kant ben ik teeltmedewerker, maar tegelijk ben ik ook bezig met kwaliteit en processen. Ik krijg de kans om met veel facetten van het bedrijf kennis te maken.” 

Op de vraag of hij een stage in de glastuinbouw aan zou bevelen, reageert Emile enthousiast. “Jazeker! De sector is zo breed en biedt zo veel mogelijkheden op gebied van teelt en techniek. Het zou zonde zijn om dit niet te overwegen.” Voorwaarde is volgens hem alleen wel dat je ergens wel wat affiniteit met planten moet hebben. 

Zijn afstudeerstage heeft Emile inmiddels afgerond. Nu zijn studie zelf nog. “Mijn streven is om in september klaar te zijn.” Daarna wil ik graag fulltime bij HilverdaFlorist gaan werken.