nieuws

Nieuws

Efficiënt werken: Luister meer, praat minder

efficient-werken-luister-meer-praat-minder
21 januari 2016

Goed kunnen luisteren is een belangrijke kwaliteit die je als mens kunt hebben. Diegenen die goed kunnen luisteren zijn vaak erg geliefd. Geliefd in alle kringen en lagen van de maatschappij. Want mensen praten liever.

 

Een hele opgave
Luisteren is een hele opgave. Heb je weleens geprobeerd te luisteren naar iemand terwijl je te laat op een afspraak dreigt te komen of midden in een klus zit? Luisteren begint dus met eerst zelf ontspannen. Rust nemen.

 

LSD
Goed luisteren is vaak wel veel effectiever. Dat voorkomt fouten en bespaart een hoop tijd. Om te achterhalen of mensen je daadwerkelijk hebben begrepen kun je de LSD formule gebruiken. Luisteren: Mensen zijn vaak tijdens het luisteren al bezig met hun eigen reactie. Het gevolg is dat het eigen referentiekader in werking treedt. We horen wat we willen horen. Samenvatten: De tweede stap in het LSD-model is samenvatten: in onze eigen woorden kort en krachtig herhalen wat we zojuist hebben gehoord. Doorvragen: Tenslotte stelt het LSD-model dat doorvragen tijdens het luisteren belangrijk is. Doorvragen is het instrument om de ander beter te begrijpen en te laten zien dat we werkelijk belangstelling voor heeft.

 

Tip van de week
De tip van deze week is: pas wat vaker de LSD formule toe. Zeker als je het gevoel hebt dat je langs elkaar heen communiceert.

 

Wil jij ook efficiënter werken? De komende periode meer tips. Volg onze nieuwsbrieven!