Nieuws

Dealen met de krapte

Dealen met de krapte
26 oktober 2021

Het wordt misschien wat vervelend: de term ‘krappe arbeidsmarkt’. We worden allemaal overladen met deze term. Bijna iedere sector heeft ermee te maken en de glastuinbouw is hier helaas geen uitzondering op. Het is een gegeven: op kort termijn zal het voorlopig nog heel lastig blijven om vacatures te vervullen. Maar dat betekent niet dat er nu niks gedaan kan worden. Wat kun je als bedrijf nu doen wat zich later gaat terugbetalen?

Tip 1: Inzetten op je werkgeversmerk

Een sterk werkgeversmerk zorgt ervoor dat potentiële medewerkers jouw bedrijf weten te vinden. Ga je dus nu niet blind staren op vacatures waar amper op gereageerd wordt maar ga juist op zoek naar jullie identiteit. Ga aan de slag met jullie ‘verhaal’ en communiceer dit de wereld in. En betrek hier vooral je medewerkers bij. Zij beschikken over waardevolle informatie én het zorgt voor meer betrokkenheid naar de organisatie. Je medewerkers zijn ten slotte de ambassadeurs voor jouw bedrijf. Zij bevelen hierdoor je bedrijf aan maar dragen ook uit waar jij voor staat.

Tip 2: Zorg goed voor je personeel

In tijden van schaarste bestaat de kans dat personeel sneller verdwijnt via de achterdeur. Hoe kun je dit voorkomen? Nou dat zal niet áltijd lukken ben ik bang. Het belangrijkste hierin is dat je over informatie beschikt van wat jouw personeel drijft en dit blijft monitoren. Luister naar je medewerkers. Hoe tevreden zijn zij eigenlijk?

Tip 3: Bied stageplekken aan

Ieder bedrijf staat om hen te springen: de jongere doelgroepen. Een generatie die het verhaal achter een bedrijf belangrijk vindt en andere eisen stelt aan werk. Maar hoe zorg je ervoor dat juist jouw bedrijf in beeld komt bij hen? Nou, hiervoor moet je vroeg beginnen. Bied stageplekken aan! Er zullen ongetwijfeld interessante opdrachten aanwezig zijn binnen je bedrijf. Ga eens met medewerkers in gesprek hierover: welke opdrachten/projecten blijven nu liggen vanwege een gebrek aan tijd? Deze zaken kunnen leiden tot mooie stageopdrachten. Een win-winsituatie.

Dit artikel is geschreven door Romy Perizonius. Heb je vragen of wil je dat we met je meedenken? Neem dan gerust contact met ons op!