nieuws

Nieuws

De Ontwikkelscan in de praktijk

21 november 2012

Ed van Wensen heeft een potplantenkwekerij in Monster. Hij produceert seizoensplanten zoals de Spaanse Margriet, bolchrysanten en in het najaar kerststerren. Ed heeft gebruik gemaakt van de Ontwikkelscan. Een gesprek tussen hem en scholingsadviseur Mara Juckers.

Ed van Wensen: “Sinds 2004 werken ook mijn twee zoons, Ted en Mick in het bedrijf. Ze hebben net hun MBO Horti Technics & Management op Lentiz afgerond en ik wilde ze stimuleren te blijven leren. Ik vind opleiden en ontwikkeling belangrijk. Het zou te makkelijk zijn om te denken: ik leer het ze zelf wel! Het is altijd goed om onze werkwijze kritisch te bekijken, de theorie hierover te kennen en als het nodig is onze manier van werken aan te passen. Als dingen beter of efficiënter kunnen, waarom zou je dan vasthouden aan vaste patronen? Ik zou het leuk vinden als ze een cursus gaan volgen, maar vond het lastig om achter te komen welke opleiding voor hen geschikt zou zijn”. 

Mijn zoons hebben ondanks het feit dat ze een tweeling zijn, beide verschillende kwaliteiten. Welke cursus past het beste bij de één en welke bij de ander? Hoe kom je daarachter, ik kwam daar zelf niet goed uit. Daarvoor moet je eigenlijk weten; wat gaat er nu goed in hun werkzaamheden en waar hebben ze ondersteuning nodig. Wat ik nog lastiger vond: wat willen ze zelf, wat vinden ze zelf eigenlijk leuk? En misschien wel de belangrijkste vraag die ik ook aan de Scholingsadviseur heb gesteld: hoe krijg ik ze enthousiast om een opleiding te gaan doen?  

Ontwikkelscan

Mara Juckers, Scholingsadviseur Glastuinbouw bij Kas groeit, nam contact met mij op. Ze vroeg me om in gesprek te gaan over de www.ontwikkelscan.nl  Dat was voor mij het juiste instrument op het juiste moment. De begeleiding door de Scholingsadviseur Glastuinbouw is wel de reden waarom dit traject is opgestart en met succes is afgerond. Zonder deze begeleiding had ik het eerlijk gezegd op de lange baan geschoven.  

De Ontwikkelscan heeft ons geholpen om inzicht te krijgen. Ted en Mick hebben beide op internet een vragenlijst ingevuld. Ze moesten zelf aangeven welke taken ze goed vinden gaan en waar nog ontwikkeling mogelijk is. Hierdoor kregen wij inzicht in: wat gaat er goed en wat nog niet. Ook gaf de scan een overzicht van opleidingen die aansluiten bij hun ontwikkelpunten.

Met deze resultaten zijn we in gesprek gegaan. Het was bijvoorbeeld goed om te weten dat ze één onderwerp tegelijk willen aanpakken. Op het MBO werden er op 1 dag meerdere onderwerpen globaal behandeld. Dit was niet hun ding. Ook is er uitgekomen dat ik één van de twee op de lange termijn ga inzetten in de verkoop. Maar we hebben ervoor gekozen om het stap voor stap aan te pakken en op de korte termijn is het belangrijk dat ze beide het bedrijf en de planten beter leren kennen. Ze zijn allebei gestart met een cursus Plantenfysiologie bij Lentiz. Plantenfysiologie A is inmiddels afgerond, ze zijn nu bezig met B en ze willen het goed aanpakken dus gaan ook voor C en D. Wat het mooie is: na het MBO waren ze hun motivatie om te leren even kwijt en sinds ze begonnen zijn met de cursus zijn ze weer enthousiast over hun vak. Ze zijn echt meer betrokken bij het bedrijf en stellen nu vragen aan mij. Dat is het plan voor nu en over een jaar bekijk ik aan de hand van de Ontwikkelscan weer wat de volgende stappen zijn.”