nieuws

Nieuws

'De ene dag schijnt de zon, de andere dag niet'

de-ene-dag-schijnt-de-zon-de-andere-dag-niet
1 maart 2017

Elke dag is weer anders, je bent continu aan het optimaliseren. Het telen wordt steeds een specialistischer vak. Daar onderscheiden de betere tuinders zich dan ook mee. Je moet alert blijven, gaat het wel goed? Gelukkig sta ik er niet alleen voor, ik bespreek nu nog veel met mijn collega’s. De teelt is een hele verantwoordelijkheid, zo zegt Arthur van der Meijs, teelspecialist in opleiding bij Schenkeveld Tomaten.

 

Arthur is een echte tuinderszoon, opgegroeid in het Westland, zijn vader heeft een Paprikakwekerij.  Het telen is hem met de paplepel in gegoten. Hij had maar één droom: zo snel mogelijk in de tuin gaan werken. Arthur: Ik volgde zonder problemen het  MBO 4 bij Lentiz”. Door mijn praktijkervaring wist ik al veel.

 

Maar mijn ouders stimuleerden mij om niet te gelijk te gaan werken. Ze zeiden; ‘ga nu eerst maar doorstuderen’. Sinds juni ben ik klaar met mijn HBO opleiding bij Inholland. Achteraf ben ik hier heel blij mee, want ‘leren’ had niet mijn eerste interesse. Je krijgt een veel betere theoretische onderbouwing, waardoor je de praktijk veel beter snapt.

 

Na zijn studie had Arthur de keuze uit meerdere banen. Waarom heeft hij voor Schenkeveld tomaten gekozen?

 

Arthur: Bij Schenkeveld had ik het beste gevoel. Ik had op het MBO al stage gelopen bij Schenkeveld. De begeleiding was zeer goed, ik hoefde niet alleen maar te werken. Er was ruimte voor uitleg en meelopen. Als je zelf interesse toont, geven ze je ook meer verantwoordelijkheid. Schenkeveld gaat in Rijsenhout een nieuwe locatie bouwen. Daar word ik de verantwoordelijke voor de teelt. Daarnaast zal een collega van mij verantwoordelijk zijn voor de algemene zaken. Dat vond ik een hele leuke uitdaging!

 

Arthur is nu in opleiding tot teeltspecialist. Je zou denken, hij heeft HBO gedaan, is dat nog nodig.

 

Arthur: Je moet niet denken dat je klaar bent met leren. Nu begint het pas. Op school heb je de theorie gehad, nu moet je het in de praktijk uitvoeren, dan heb je wel begeleiding nodig. De P&Oers van bQurius begeleiden mijn opleidingstraject. Ik heb een schema met allerlei activiteiten. Soms bestaat dit uit iets zelf uitvoeren, iets onderzoeken of meelopen. Hierover krijg ik feedback want en regelmatig evalueren we de voortgang. Ik kan zelf de volgorde bepalen wat past bij het werk. Maar ook het volgen van een cursus hoort in het rijtje thuis. Zo kwam ik bij de cursus ‘Teeltsturing op plantniveau: glasgroenten’ van AgraVisi terecht. ’s Middags was er een theoretisch gedeelte over plantfysiologie. Ik heb alles wel een keer gehad maar doordat het op een andere manier werd uitgelegd, snap ik het nog beter. En vooral de discussies vond ik erg interessant en natuurlijk kijken bij iemand anders in de kas. ‘s Avonds ging het over belichting, water, of de wortelhuishouding. Je moet niet naar een cursus toe gaan waar alles nieuw is. Bij een cursus waar alle informatie nieuw is zal het niet makkelijk zijn om alle informatie in je op te nemen. Als je een bepaalde basis hebt is alles beter te begrijpen en makkelijker op te nemen.

 

Daarnaast loopt hij wekelijks teeltexcursie bij collega Prominent telers, en volgt hij dagelijks de nieuwsberichten over de glastuinbouw. Je moet continu blijven leren, alles verandert zo snel.

 

Uiteraard moet ik mij ook nog bewijzen. Maar als je gemotiveerd bent, en capabel genoeg bent, kom je heel ver. Maar blijven nadenken over je toekomst is nooit verkeerd, dat is altijd goed.

 

Heb jij ook een talent in je kas die je wilt helpen bij zijn ontwikkeling? Neem dan contact met mij op. A.postma@kasgroeit.nl of 06 – 301 082 36.