nieuws

Nieuws

Cursus Pools voor Nederlanders of andersom

cursus-pools-voor-nederlanders-of-andersom
22 maart 2016

Pools klinkt voor Nederlanders vreemd en moeilijk in de oren,. Er worden nogal wat klanken gebruikt die wij niet kennen. Klik maar eens op deze plaatsnaam  Szczebrzeszyn om te horen hoe het wordt uitgesproken. Het Pools behoort tot de groep West-Slavische talen en wordt gesproken door circa 40 miljoen mensen voornamelijk in Polen maar ook daarbuiten.

 

Nederlands klinkt voor Polen even vreemd in de oren. Het Nederlands hoort namelijk bij de groep West-Germaanse talen en heeft weer heel andere klanken dan het pools. Daarnaast is het Nederlands meer verwant aan het Engels en Duits. Het Nederlands wordt gesproken door circa 23 miljoen mensen.

 

Wat is nu het handigst zelf de Poolse taal leren of Poolse medewerkers Nederlands leren? De beste optie hangt af van de situatie. Als je een nieuwe afzetmarkt in Polen wilt opzetten is het raadzaam om zelf een paar woorden Pools te gaan spreken. Wil je beter instructie kunnen geven aan medewerkers dan is het handig om zelf een paar woorden Pools te spreken met name als de groep medewerkers nogal eens wisselt. Voor medewerkers die langer werkzaam bij je zijn is het handiger dat zij Nederlands leren.

 

Om Pools te leren zijn er diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld intensieve taalcursussen waarmee je in korte tijd de Poolse taal leert, tot wekelijkse lessen gedurende een langere periode. Voor beide opties geldt dat je de taal wel regelmatig moet spreken anders ben je het snel weer kwijt. Als je hiermee aan de slag wilt adviseer ik om een aanbieder te kiezen die bekend is in de sector zodat je wel de juiste woorden leert die goed aansluiten. Een aanbieder die ervaring heeft met intensieve taaltrainingen Pools en met kennis van de agrarische sector is Iberlengua. Agata Wolters van Languageswitch verzorgt praktische cursussen Nederlands op de werkvloer en Pools voor Nederlanders.

 

Meer weten over een taaltraining? Neem contact op met Jolanda Rosloot