nieuws

Nieuws

Breed aanbod opleidingen in de glastuinbouw

breed-aanbod-opleidingen-in-de-glastuinbouw
30 juni 2014

Tholen - Energiemanagement, klimaatregeling, bedrijfskunde, spuitlicenties, bedrijfshygiëne, personeelsmanagement - het aanbod opleidingen in de tuinbouw is breed. Gisteren presenteerden onderwijsaanbieders zich in de Demokwekerij Westland.

 

"De internationale concurrentie in de tuinbouw wordt steeds sterker en we hebben innovatie en techniek nodig en mensen, die daarmee om kunnen gaan. Maar er zijn niet genoeg jongeren geïnteresseerd in de tuinbouw. De vergrijzing in de sector is groot", schetst Jeroen Verweij de noodzaak van een breed onderwijsaanbod en aandacht daarvoor in de tuinbouw. "Een teler die 30 jaar geleden de Tuinbouwschool heeft gevolgd, is niet meer op de hoogte van de nieuwste technieken. De kennis kan eenzijdig geworden zijn." Maar er speelt meer. Door de schaalvergroting in de tuinbouw is er ook een behoefte aan middenkaderfuncties ontstaan. "Leidinggeven, personeelszaken, marketing", somt Verweij op. "Telers moeten ondernemers worden."

 

Om deze situatie te ondervangen is Kas groeit opgericht. De instelling adviseert en ondersteunt op het gebied van onderwijs. Ook beoordelen ze opleidingen op de kwaliteit en certificeren ze deze. Gisteren organiseerde Kas groeit in de Demokwekerij een bijeenkomst om het scholingsaanbod in de tuinbouw te tonen. In workshops konden de genodigden meedenken over het aanbod opleidingen, het nut ervan en de wensen van de sector. Ook presenteerden verschillende opleiders zich met hun aanbod in diverse segmenten: volledige HBO-opleidingen, maar ook teeltcursussen en opleidingen over personeelszaken. Een impressie:

Workshop over hygiëne op het bedrijf door Peter van Enckevort, NAKTuinbouw

Jeroen Verweij, Horti Bedrijfsschool

Uitleg over opleiding Bedrijfskunde voor tuinbouw

HAS doet met vierdejaarsstudenten jaarlijks ook veel onderzoek voor bedrijven, vertelt Arjan van Steekelenburg.

Bert Smit van de LEI/Wageningen UR presenteerde de AGRO Groeiversneller, een meerjarig traject om bedrijven door te ontwikkelen.

Paul Bakker van AgraVisi. In tien jaar tijd heeft het bedrijf een compleet cursusaanbod ontwikkeld voor tuinbouwbedrijven: van plantgezondheid en bemesting tot Nederlands voor Poolse werknemers. De cursussen zijn ook op maat te maken aan de hand van de menukaart.

Vanuit Lentiz worden niet alleen opleidingen voor de Nederlandse tuinbouwers georganiseerd, maar is er ook een internationaal aanbod. Aziatische telers bijvoorbeeld weten Lentiz steeds beter te vinden. Op de foto Suzanne Roording en Fred Dukker.

CAH Vilentum is een diplomagerichte opleiding. Jeanette Wolfers vertelt dat er regelmatig studenten zich aanmelden voor de deeltijdopleiding die merken dat ze wegens gebrek aan diploma voorbijgestreefd worden door jongere collega's. Ook bij bedrijfsovernamees of schaalvergroting kan extra kennis van bedrijfsvoering nodig zijn.

 Op een middag voor opleiders kan GreenQ natuurlijk niet ontbreken. Op de foto Irina Bezlepkina.

Onderwijsgroep Noordwest-Holland is actief op de regionale markt.

 

 Uiteraard ook belangrijk: spuitlicenties verlengen.

Van N&S geeft opleidingscoördinator Natasja Jacobs uitleg over het brede cursusaanbod van de organisatie - van scholen van personeel tot kwaliteitsverbeteringen.

Peter van Enckevort, NAKTuinbouw

 

Publicatiedatum: 27-6-2014 Auteur: Arlette Sijmonsma Copyright: www.agf.nl

Klik hier voor het artikel op groentennieuws.nl