nieuws

Nieuws

Blog: Opleiden in de glastuinbouw, hoe staat het ervoor?

21 maart 2019

Adviseur Opleiding en Ontwikkeling Jolanda Rosloot schreef haar blog voor Goedemorgen over de stand van zaken betreffende opleiden in de glastuinbouw.

De afgelopen weken stond mijn werk in het teken van opleidingen. De cursus die Kasgroeit en Breedwise samen hebben ontwikkeld speciaal voor opkweekbedrijven van warme groenteplanten werd succesvol afgesloten. Kasgroeit en het ROVC hebben samen een leerlijn ontwikkeld voor de onderhoudsmonteur. En we zijn aan de slag met het ontwikkelen van een examenprogramma voor de brancheopleiding. Er kwamen vragen binnen over herinrichten van loopbaanpaden met bijbehorende opleidingen, de ontwikkeling en persoonlijke groei van een bedrijfsopvolger, het ontwikkelen van een groep teamleiders en ga zo maar door.

Allemaal leuke vragen om mee aan de slag te gaan. Zo merk je dat opleiden steeds meer gaat leven bij de bedrijven. Vaak wordt er ook breder gekeken dan alleen het volgen van een opleiding, maar steeds meer naar de combinatie van opleiden en wat kun je leren op het bedrijf. Wat betreft het invullen van de opleiding; dat is soms wel even zoeken.

Standaard opleidingen heb je zo gevonden zoals een cursus gewasbescherming die wordt vrijwel overal nog gegeven. Iets lastiger wordt het voor een opleiding richting teelt. De opleiding tot teeltspecialist die Kasgroeit samen met Inholland en Lentiz heeft ontwikkeld wordt alleen in Zuid-Holland georganiseerd. En ja, als je dan vanuit het Noorden naar Zuid-Holland moet is de reistijd wel heel lang. De komende tijd gaan we onderzoeken of er voldoende belangstelling bestaat om ook in andere regio’s cursussen te organiseren.

Maar nu een opleiding vinden voor bijvoorbeeld een bedrijfsleider en dan specifiek voor de tuinbouw, dat is iets lastiger. Er bestaan een tweetal groene HBO-opleidingen in deeltijd die aansluiten bij de vraag. Maar een complete HBO-opleiding in deeltijd van een paar jaar is voor veel mensen wat teveel van het goede. Samen met de HAS Hogeschool en Lentiz hebben we het afgelopen jaar een cursus specifiek voor teamleiders en bedrijfsleiders georganiseerd. Aankomende week is de laatste bijeenkomst en ik ben benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers.

Wat echter zorgen baart, is het aantal cursussen die aangeboden worden door cursusaanbieders die zich richten op de tuinbouw. Ik zie hierin weinig vernieuwing. De cursussen leidinggeven en plantfysiologie draaien en zijn van goede kwaliteit. Maar voor de rest is er weinig nieuws onder de zon. Daarom wijk ik voor het invullen van vragen regelmatig uit naar niet-groene opleiders. Maar toch vind ik dat jammer: komen bij zo’n cursus wel voldoende herkenbare voorbeelden, kan de deelnemer al theorie wel plaatsen? Aan de andere kant verbreedt het ook weer de kennis van de deelnemer om met deelnemers van andere sectoren om de tafel te zitten. Maar toch zou ik graag zien dat de groene opleiders hun aanbod vernieuwen en verder uitbreiden, eventueel in samenwerking met niet-groene partijen. Want het zou mooi zijn als we mooi breed aanbod aan opleidingen hebben met een groen sausje.