nieuws

Nieuws

Blog: Noord Oost Polder

5 februari 2019

In zijn weblog vertelt Adviseur Arbeidsmarkt Frank van Baarle met veel enthousiasme over wat hij zoal tegenkomt in zijn gebied in de Noordoostpolder. Frank schrijft regelmatig blogs voor Goedemorgen.

‘I wanna give, I wanna live. I’ve been a miner for a heart of gold’. Neil Young schalt met zijn mondharmonica en gitaar uit de speakers als ik met mijn auto over de Ketelbrug rij. Links van mij zie ik een rij windmolens als zwijgzame reuzen in het landschap staan. In combinatie met de vergezichten over het IJsselmeer een imposant gezicht. Ik rij de Noordoostpolder binnen op weg naar een bedrijfsbezoek.

Ik werk nu bijna zes jaar bij Kasgroeit (voormalig Mobiliteitscentrum Glastuinbouw). Sinds afgelopen september bezoek ik kwekerijen. Daarvoor deed ik mijn werk vanachter mijn pc. In de eerste jaren lag de focus bij het Mobiliteitscentrum op het ondersteunen van werkzoekenden. Zij hadden het door de crisis immers lastig op de arbeidsmarkt. De verhoudingen zijn nu compleet anders. De werkzoekende is aan zet en bedrijven moeten alles uit kast de halen om aan personeel te komen, én te behouden. Kasgroeit ondersteunt bedrijven hierbij.

We hebben binnen ons team een regioverdeling gemaakt. De Noordoostpolder is één van de regio’s die aan mij is toegewezen. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat de Noordoostpolder voor mij vrij onbekend terrein was. We hadden in het verleden weleens vacatures uit dit gebied maar daar kwamen nauwelijks kandidaten op af. Tot aan een jaar geleden waren wij nog gehouden aan het feit dat wij alleen maar kandidaten mochten inschrijven die na 2009 een functie hadden gehad die onder de cao voor de Glastuinbouw viel. De spoeling in de Noordoostpolder was om die reden erg dun.

Tijdens mijn eerste bedrijfsbezoek aan de Noordoostpolder viel mijn mond open van verbazing. In Ens, Luttelgeest en Marknesse staan stuk voor stuk prachtige bedrijven en het gebied is nog volop in ontwikkeling. Inmiddels heb ik al flink wat bedrijven bezocht en zijn we met het bestuur van een lokale glastuinbouworganisatie in gesprek over waar wij als Kasgroeit de glastuinbouwbedrijven in de Noordoostpolder op het vraagstuk arbeid in kunnen ondersteunen. Ik kijk er enorm naar uit om mijn tanden hier in vast te gaan bijten.

Op zaterdag 6 april zetten een aantal glastuinbouwbedrijven in Ens hun deuren open voor publiek. Het is een zeker een aanrader om hier eens te gaan kijken. Desnoods maak je er een weekendtrip van en bezoek je op zondag Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ook al zo’n Hollands pareltje!

Op de terugweg na mijn bezoek besluit ik de Oostvaardersdijk te nemen. Aan mijn linkerkant liggen de Oostvaardersplassen. Rechts van mij zakt de winterzon in het Markermeer. Ik tel mijn zegeningen!