Nieuws

Blog: Het komt nu niet uit

22 september 2020

Als ik bel met de vraag voor deelname aan de Brancheopleiding Glastuinbouw, krijg ik bijna altijd te horen: “Het komt nu niet uit”.

Ik begrijp dat wel, gebruik dat argument zelf ook best vaak.  Met als gevolg dat je dingen voor je uit schuift en er daardoor niks verandert. Voor sommige dingen lijkt dat geen probleem… Zo wil ik mijn badkamer vervangen, niet gelijk een ramp als dat wat langer duurt want ik kan mij nog steeds douchen. Maar voor de ontwikkeling van je bedrijf zijn de belangen anders!

Zoals het volgen van een opleiding: dat gaat over inzetbaar blijven en mee veranderen met de toekomst. Zeker nu we ons volgens Koning Willem Alexander schrap moeten zetten voor de gevolgen van zware economische terugslag, heeft dat mogelijk ook gevolgen voor jou en je medewerkers. De overheid zet niet voor niets veel geld in op leren en ontwikkelen. Onzekerheid over de economische situatie kunnen we niet oplossen, waar je wel invloed op hebt is dat de kennis en vaardigheden up-to-date blijven zodat medewerkers inzetbaar blijven. Als werkgever en werknemer kun je dan flexibeler inspelen op veranderingen. Misschien is er een andere taakverdeling nodig of valt er werk weg.

“Ik krijg regelmatig te horen: het zou goed zijn voor de medewerker en het bedrijf maar hij werkt al 60 uur!”

In de glastuinbouw is en blijft altijd werk. Medewerkers die nu 60 uur werken, werken volgend jaar ook 60 uur. Intussen tellen de jaren door en dan constateer je opeens dat er nauwelijks iets aan ontwikkeling is gedaan. Wil je dan veranderen: bijvoorbeeld de medewerker krijgt een andere rol, dan is er weinig flexibiliteit want hij/zij beschikt niet over de benodigde skills.  

Dit is dan ook gelijk het grootste euvel bij opleidingen en zeker bij een traject zoals de Brancheopleiding Glastuinbouw. Het is een investering in de toekomst waar je nu niet gelijk profijt van hebt en daardoor hebben we de neiging het uit te stellen. Leren is vooral een proces. En van uitstel komt vaak afstel!

Mijn belangrijkste advies: Maak tijd! Zorg dat taken worden overgedragen. Dit is dan voor een andere medewerker ook weer een leuke verandering. We leren tenslotte ook van nieuwe uitdagingen in ons werk. En laat de betreffende medewerker groeien zodat hij/zij duurzaam inzetbaar blijft, in de brancheopleiding leert hij om te met de vraagstukken die er in het bedrijf leven en daar op tijd op in te spelen. Zo blijft de medewerker inzetbaar. Het is een win-win situatie waarin je als werkgever en werknemer samen werkt aan een duurzame toekomst.

Dus heroverweeg je beslissing en maak gebruik van die 60% Colland subsidie. Aanmelden voor de Brancheopleiding Glastuinbouw kan nog t/m 30 september: Op 2 oktober om 13.00 uur gaan we van start!

Anneke Postma, adviseur opleiding en ontwikkeling Kasgroeit