nieuws

Nieuws

Blog Anneke Postma: Meer dan genoeg arbeidskrachten

blog-anneke-postma-meer-dan-genoeg-arbeidskrachten
22 januari 2018

De kranten en bladen staan er vol van; vakmensen gezocht! Ook in de glastuinbouw zijn weer volop vacatures. Er ontstaan allerlei initiatieven om nieuwe medewerkers te werven. Want te weinig beschikbare arbeidskrachten remt de groei van bedrijven.

 

Dat is een groot contrast met Senegal, een land waar ik onlangs ben geweest. Een land in Afrika, met bijna 15 miljoen inwoners, een relatief jonge bevolking, 93% is onder de 54 jaar. De gemiddelde levensverwachting is niet hoger dan 62 jaar. De meeste inwoners hebben een laag opleidingsniveau, slechts 57% is geletterd. Formeel is het werkeloosheidscijfer 48%. Het meeste geld wordt verdiend in de visserij, landbouw en toerisme. Het land kent vooral een ‘informele economie’. Er zijn vele handeltjes, dagloners stellen zich beschikbaar langs de weg en iedereen met een auto noemt zich taxichauffeur.

 

Het zijn zeer sociale mensen, ze delen eten en bezit met elkaar, maken graag een praatje en een grapje. Als ze geld over hebben investeren ze dat bij voorkeur in een auto of de bouw van een huis. Een huis bouwen duurt vele jaren.

Wat mij opviel was dat ze groene vingers hebben, ze zijn dol op bloemen. Bij het kleinste huisje staat een Bougainvillea. Je ziet overal kleine lokale tuincentra. Door het contact met de tuinmedewerkers van het hotel ervaarde ik hun passie voor bloemen. Ik maakte gelijk de link met onze bloementelers. Mijn vraag is dan ook: kunnen deze jonge enthousiaste mensen niet tijdelijk in Nederland komen werken?

 

Minister Zijlstra (Buitenlandse zaken) wil, net als enkele Europese collega’s, legale arbeidsmigratie uit Afrika toestaan. Uiteraard met strikte voorwaarden, een quotum en een terugkeerregeling. Dit laatste is wel belangrijk. Iemand uit Senegal, met een inkomen van 150 euro per maand in eigen land (wat daar redelijk normaal is), zal er alles aan doen om in Nederland te blijven. Het loont om hier te werken.

We kunnen daarbij leren van het Amerikaanse 'Bracero-programma', een tijdelijk werkvergunningsproject uit het midden van de vorige eeuw. Volgens dit voorbeeld konden mensen maximaal 1,5 jaar met een werkvergunning werken in het buitenland. Belangrijk is wel met dat deze mensen zich kunnen ontwikkelen. De arbeidsmigranten moeten kennis en vaardigheden op kunnen doen waaraan ze in hun eigen land ook iets aan hebben.

 

Deze methode geeft de broodnodige impuls om Afrikaanse landen economisch te helpen opbouwen, mede doordat mensen zich ontwikkelen. Dat wordt de grootste uitdaging, deze mensen hebben weinig kansen gehad om zich te kunnen ontwikkelen. Hoe pakken ze dat op? Bent u bereidt te investeren in werknemers die kortdurend op uw bedrijf verblijven? Het lijkt misschien een makkelijkere oplossing dan dat het is.

 

Anneke Postma, opleidingsmanager Kas groeit.