nieuws

Nieuws

Bij verandering hoort gedoe

bij-verandering-hoort-gedoe
4 februari 2019

Een weblog van Anneke Postma geschreven voor Floranews over de brexit en ‘het gedoe’ dat hoort bij veranderingen. 

Twee weken geleden zat ik vol spanning naar BBC news te kijken en te wachten op de stemming over de Brexit. Het is bijna komisch om te zien hoe deze stemming in het Britse Lagerhuis plaatsvond. Ik dacht even dat ik was beland in een Engels kostuumdrama. De hele zetting, de manier hoe ze in het Lagerhuis zitten, het geschreeuw van de voorzitter: het brengt niet echt de dialoog op gang tussen de verschillende partijen. Daarbij lijkt het erop dat ze meer met eigen belang bezig zijn dan maatschappelijk belang. Dit wordt bekrachtigd door May met “Mijn deal of geen deal”.

May dacht haar plannen er even makkelijk door te drukken om gedoe te voorkomen. Maar dat gaf veel weerstand. Nogal logisch want ze heeft geen draagvlak gecreëerd. Ze is niet eerst de dialoog aangegaan en gevraagd: Wat willen we nu eigenlijk? Daardoor bleef de Brexitdeal haar plan.

De hele situatie deed mij herinneren aan het boekje wat ik bezit: “Gedoe komt er toch, zin en onzin van organisatieverandering”. Ooit ontvangen bij een cursus verandermanagement. Ik heb het boek maar weer eens van de plank gehaald. Er zit namelijk iets goeds aan ‘gedoe’.

Heel vaak proberen we iets heel strak te organiseren en te beslissen, even snel door te voeren en daarbij organiseren we het liefst niet teveel inspraak. Dat kost teveel tijd en levert gedoe op. Gedoe is zo moeilijk te beheersen, er kunnen allerlei onderhuidse zaken gaan spelen. Uit angst worden dan ook vaak organisatieadviseurs ingeschakeld.

Maar organisatieveranderingen geven nu eenmaal gedoe. Of het nu gaat om de invoering van de Brexit, een fusie van bedrijven of invoeren van een innovatie bijvoorbeeld een oogstrobot: er ontstaat altijd onrust en onzekerheid. De organisatie kan een chaos worden. Daarom hebben managers een hekel aan gedoe en gaan we het graag uit de weg. Maar gedoe is juist goed. Het betekent dat medewerkers zich betrokken voelen bij de organisatie en hun werk: zij worden persoonlijk geraakt. Medewerkers willen zelf graag meedenken en invloed uitoefenen op de verandering. Dit kan juist leiden tot hele goede oplossingen en veranderingen worden sneller opgepakt en doorgevoerd. Swieringa en Jansen stellen in hun boek dan ook: “Zonder gedoe geen verandering, bij verandering hoort gedoe”. De echte vraag is dan ook niet hoe zozeer je gedoe voorkomt maar vooral hoe je ermee om wilt gaan. Gedoe kun je niet voorkomen: medewerkers hebben gevoelens. Het is juist van belang het gedoe op tafel te krijgen en daar met elkaar over in gesprek te gaan. Dat is de enige manier om gedoe de wereld uit te helpen. De juiste ‘omgeving’ creëren is daarbij erg belangrijk. Voelen de deelnemers zich prettig in de omgeving? Hoe worden ze gestimuleerd om hun verhaal te doen? Dat betekent dat je soms tradities overboord moet gooien en een volledig nieuw ‘huis’ moet bouwen.

Sta je voor een organisatieverandering? Er zijn vele boeken over geschreven en vele cursussen te volgen. Een goede voorbereiding is het halve werk.