nieuws

Nieuws

Beweging in je bedrijf dankzij loopbaancafé

beweging-in-je-bedrijf-dankzij-loopbaancafe
2 november 2016

De afgelopen maanden hebben we vanuit Kasgroeit bij diverse tuinbouwbedrijven in-company een Loopbaancafé georganiseerd. In het loopbaancafé gaan we met medewerkers in gesprek over hun inzetbaarheid. Aan de orde komen onderwerpen zoals wie ben ik, waar ben ik goed en wat wil ik leren. Samengevat: hoe blijf ik goed inzetbaar tot aan mijn pensioen. Elk café is weer anders, bij het ene bedrijf zijn ze al veel bezig met de inzetbaarheid van de medewerkers, leren en ontwikkelen en bij het andere bedrijf is het café een start om hiermee aan de slag te gaan.

 

Tijdens de loopbaancafés zie je altijd verschillende groepen medewerkers. De ene groep die denkt het zal mijn tijd wel duren en in mijn werk verandert er niets en een tweede groep die wel iets wil leren maar niet weten hoe ze dit moeten aanpakken en een derde groep die graag wil leren en meegroeien met het bedrijf. Het is best lastig om de medewerkers uit de eerste groep te laten inzien dat er ook in hun werk zaken veranderen en dat het van belang is je verder te ontwikkelen en te blijven leren. Bij leren denken veel mensen dat ze weer terug naar de schoolbanken moeten maar ook binnen het bedrijf kun je zoveel leren. Bijvoorbeeld door het vragen van feedback aan je collega’s of door mee te lopen op een andere afdeling. Als ik na het loopbaancafé zie dat mensen zich een stukje meer bewust zijn dat zij zelf actie moeten ondernemen om inzetbaar te blijven heb ik mijn doel bereikt.

 

Vroeger dachten we trouwens dat we op ons 25ste wel klaar waren met leren voor de rest van ons werkzame leven maar tegenwoordig met al de nieuwe ontwikkelingen die steeds sneller gaan moeten we wel blijven leren. In de loopbaancafés komt regelmatig naar voren dat mensen bang zijn voor al de ontwikkelingen zoals robotisering, blijft erin de toekomst wel een baan voor mij over is dan de angst. En ja, er zullen functies verdwijnen en er komen weer nieuwe functies bij waar we nu nog niet eens het bestaan van weten. Mijn motto is dan ook stilstand is achteruitgang dus blijf leren nu en in de toekomst.

 

Jolanda Rosloot, opleidingsmanager Kas groeit

 

Bron: http://www.floranews.com/nieuws/10283/Aan_de_slag_met_je_loopbaan_-_%23blog.html