nieuws

Nieuws

Anneke Postma: Keuzestress

anneke-postma-keuzestress
16 juni 2016

Wie heeft er geen last van. Soms komt de stress na de keuze. Heb ik wel het goede ras besteld? Of de stress komt pas na jaren boven drijven. Was het nu wel zo’n goed idee om het bedrijf van mijn vader over te nemen?

Anneke Postma - Opleidingsmanger - Kas groeit

 

Ik was bij een bloementeler, 45 jaar, die duidelijk rond loopt met keuzestress. Hij heeft 15 jaar geleden het bedrijf overgenomen van zijn vader. Omdat het een logische keuze was, maar was dat eigenlijk wel zo’n goede keuze? Hij loopt nu tegen een aantal dingen aan. De teelt vindt hij zeer interessant, hij gaat voor kwaliteit maar beschikt hij nu daadwerkelijk over de ondernemerskills? De vraag die hij mij stelde was: “kan ik niet beter stoppen en wat anders gaan doen?” Als je zo halverwege je werkzame leven bent ga je wat vaker nadenken over je toekomst. Zeker ook als je wel van afwisseling houdt.

 

Is het tijd voor een midlife change?

Er zit een risico aan een midlife change, bij sommigen eindigt het in een midlifecrisis. Ze komen zonder werk te zitten of het draait uit op een scheiding. Dus best heftig, zulke keuzes. Daarnaast zit de behoefte aan stabiliteit en zekerheid ons in de weg. Vraag het maar aan kennissen, sommigen willen wel wat anders doen maar ondernemen niks. Ze willen de hypotheek kunnen blijven betalen.

 

Ik vraag mijzelf wel eens af. Ik ben nu 46 jaar, ik heb nog minstens 20 jaar werken voor de boeg, maar wat wil en kan ik allemaal nog gaan doen? En krijg ik daar überhaupt de kans voor? Word ik straks niet ingehaald door de wel bekende “Millennials” (jongeren geboren tussen 1982 en 1998). Deze jongeren hebben geen zekerheden maar vinden dat ook niet zo belangrijk. Dit is de eerste generatie die minder gaat verdienen dan hun ouders maar wel leven vanuit hun passie.

 

In ieder geval ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen, lees ik over van alles en volg ik graag een opleiding of training. Zo bereid ik me toch een beetje voor op een onbekende toekomst. Mijn eerste midlife change heb ik al achter de rug. Ik ben terug gegaan naar waar mijn interesse lag: ontwikkelen, leren en innoveren. Maar ik sluit niet uit of er nog weer een tweede change komt. De wereld is onvoorspelbaar.

 

Is het nu wel verstandig om een midlife change te doen? Indien je een onrustig gevoel hebt, dan zou ik daar iets mee doen. De beste tip die ik ooit heb gekregen. Schrijf je eigen biografie en geef een toelichting waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Zo kom je erachter wat voor jou belangrijk is. En de tweede tip: neem niet te grote stappen.