nieuws

Nieuws

Anneke Postma: Gemene problemen

anneke-postma-gemene-problemen
8 september 2016

Elke organisatie en elke maatschappij heeft ze: problemen die maar blijven bestaan ondanks vele pogingen door de jaren heen om ze op te lossen. Duurzame inzetbaarheid is zoiets. Er wordt al een aantal jaren over gesproken maar veel beweging is er nog niet.

 

Overigens gebruik ik gebruik liever het woord ''employability''. Employability heeft veel definities met als kern dat iemand zijn brood kan verdienen; nu en in de toekomst. De vraag om te beantwoorden is: als ik nu mijn baan verlies, kan ik dan op kortere termijn een baan vinden waarmee ik een passend inkomen kan krijgen. Voor organisaties is het van belang om over ’employabele’ medewerkers te beschikken. Zo zijn ze flexibel en wendbaar.

 

Mooie woorden allemaal. Maar hoe krijg je medewerkers nu daadwerkelijk in beweging en wanneer gaan ze aan de slag met hun eigen loopbaan? Daar heeft nog niemand een oplossing voor. En volgens mij is er ook geen éénzijdige oplossing. Het is een combinatie van factoren.

 

Ik voer op dit moment regelmatig loopbaangesprekken in een andere sector. De aanleiding is dat ze de gratis loopbaanvoucher hebben aangevraagd. Ik voer het gesprek nadat ze de loopbaanscan hebben ingevuld (een soort psychologische test). Uit deze test blijkt wat iemands sterke punten zijn (kwaliteiten), wat iemand belangrijk vindt in zijn werk (werkwaarden) en zijn persoonlijke flexibiliteit. Confronterend maar verhelderend. Medewerkers zijn verbaasd wat er uit de test komt, ze zijn het echt. Er is veel uit te halen, o.a. iemands leerbereidheid en behoefte aan stabiliteit en zekerheid. En vooral de laatste komt vaak voor en dat is best lastig. Door hierover met elkaar te praten, veroorzaak je al enige beweging. Het is dat ook belangrijk dat managers/ teamleiders/werkgevers employability bespreekbaar maken en mensen hierin begeleiden. Medewerkers durven hier zelf niet over te beginnen (blijkt uit de gesprekken), ze zijn bang dat de werkgever denkt dat ze weg willen of dat de teamleider hem/haar niet kwijt wil.

 

Dus mijn idee is: begin bij communicatie. Communicatie = verandering.

 

Ook in de glastuinbouw worden binnenkort loopbaanvoucher ter beschikking gesteld. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Kasgroeit.

 

Anneke Postma, a.postma@kasgroeit.nl, opleidingsmanager Kas groeit.