nieuws

Nieuws

5 tips: Wendbaarheid medewerkers verhogen

5-tips-wendbaarheid-medewerkers-verhogen
8 november 2016

Maar als eerste de vraag waarom zou je de wendbaarheid van de medewerkers willen verhogen en wat wordt er onder wendbaarheid verstaan? Met wendbaarheid wordt bedoeld in hoeverre een medewerker in staat is om zich aan te passen aan veranderingen en vooral om mee te groeien met de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Waarom is dit nu zo belangrijk? Een medewerker die wendbaar is gaat actief aan de slag met wat hij ziet, hij of zij durft nieuwe uitdagingen aan te gaan, pakt zaken op en gaat mee met de innovaties. TNO heeft dit jaar onderzocht dat 1 op de 4 medewerkers de competenties missen voor hun huidige baan. Dit maakt de medewerkers minder flexibel en minder productief. Het kost dus gewoon geld.

Tip 1:
Varieer de taken voor medewerkers, hoe langer mensen dezelfde taak doet, hoe groter de kans is dat een medewerker vastroest. Het wordt dan steeds lastiger om nieuwe kennis op te pakken en toe te passen. Eigenlijk treedt dan de automatische piloot in werking en staan mensen minder open voor veranderingen. In de wetenschap zie je steeds meer een oproep om de functieduur te beperken tot 7 a 8 jaar en dan wordt het weer tijd om iets anders te gaan doen of bij een andere organisatie aan de slag te gaan.

Tip 2:
Creëer een cultuur waarin open gesproken kan worden over loopbaanontwikkeling, zonder dat medewerkers het idee krijgen dat het een verkapt outplacement traject is. Laat het onderwerp regelmatig terugkomen in de functioneringsgesprekken of organiseer een loopbaancafé op je bedrijf. Loopbaanontwikkeling is tenslotte zowel in het belang van de werkgever als de werknemer.

Tip 3:
Zorg voor uitdaging in een baan, ga hierover in gesprek met medewerkers. Natuurlijk zal je vaak horen ik ben tevreden met wat ik doe en ik hoef niets meer. Maar hou in je achterhoofd dat dit eigenlijk geld kost want diegene blijft stilstaan en stopt met groeien. Stilstand is achteruitgang.

Tip 4:
Zet kleine stapjes, geef ruimte en tijd voor het delen van ervaringen. Laat het onderwerp terugkomen in een werkoverleg en ga aan de slag met de ideeën waar de medewerkers zelf mee aankomen.

Tip 5:
Heb een lange adem. De wendbaarheid van medewerkers verhogen is niet zomaar gebeurt en het is een proces wat continu aandacht vraagt. Vier daarom de successen en laat zien dat fouten maken mag.

Meer weten over wendbare medewerkers kom naar de Kick-off meeting “Is een Por voldoende”.