•  
  • Home
  • |
  • Groeiende medewerkers, bloeiende bedrijven

Groeiende medewerkers, bloeiende bedrijven

Uit diverse onderzoeken blijkt dat we het meeste leren op de werkplek. Steeds meer bedrijven zien de nut en noodzaak in van werkplekleren, maar wat houdt het nu eigenlijk in? En waar begin je? Hoe zorg je voor een goede leercultuur op jouw bedrijf?

Als we het over werkplekleren hebben, kun je denken aan al het leren van de medewerkers op de werkplek: van kennisoverdracht op collega’s (via buddy systemen) en werkinstructies tot het spontane leren dat voortkomt uit het uitvoeren van nieuwe en complexere opdrachten. Zowel binnen de techniek als in de tuinbouwsector gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel.

 

Medewerkers willen graag werk doen dat aansluit bij hun talenten en competenties. Een uitdagende werkomgeving met een goede werksfeer, goede arbeidsomstandigheden en een betrokken werkgever maakt medewerkers gelukkiger. Het is bekend dat gelukkige medewerkers productiever zijn, minder vaak ziek, sneller beslissingen nemen en beter leren. Door extra energie te steken in personeel werk je aan het rendement van jouw organisatie.

Volgens hoogleraar van Dam van Nyenrode Business Universiteit is slechts 14% van de medewerkers bevlogen en gelukkig in zijn/haar werk en leer je nog 40% nieuwe dingen tijdens het werk. Er valt dus veel winst te behalen. Kwalificatieveroudering (niet meer bij zijn) is de bedreiging van werkenden voor de toekomst. Blijven leren in het werk is van groot belang omdat de wereld om ons heen steeds sneller verandert. Hoe kun je daar als werkgever verandering in brengen? Wat is daar voor nodig?

 


Drie factoren spelen een belangrijke rol bij leren op de werkplek van de medewerker:

1) De kenmerken van de organisatie;

2) De (werk)condities op de werkplek;

3) De persoonskenmerken van de medewerker.

 

Door aanpassingen te doen in de organisatie of op de werkplek kan dit leiden tot ander gedrag van de medewerker. Hier kunt u het snelste effect mee bereiken en daar heeft u invloed op. Het veranderen van de persoon is veel lastiger.

 

Wat kunt u zelf doen? Om uw organisatie op weg te helpen bieden wij workshops aan voor verschillende leidinggevenden, p & o -ers en medewerkers. Onlangs zijn er een aantal workshops geweest. Hou onze site goed in de gaten voor komende workshops!

 

 

Nieuws

Workshop ‘Leren op de werkvloer’ Luttelgeest
Workshop ‘Leren op de werkvloer’ Luttelgeest
21-02-2019
Donderdag 14 februari jl. werd de laatste workshop “Leren op de werkvloer” in Luttelgeest georganiseerd.

Recente tweets